Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Institute for Supply Management'ın (ISM) açıkladığı, ekonominin yaklaşık yüzde 90'ını kapsayan imalat sanayi dışı işletmeler endeksi, Mayıs ayındaki seviyesi olan 53.7'den Haziran ayında 52.1 seviyesine düştü.

Bloomberg News'un anketine katılan 70 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 53 seviyesinde çıkması bekleniyordu. 50 seviyesinin üzerindeki bir rakam, sektörde genişleme olduğunu işaret ediyor. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminleri 51.5 ile 54.2 arasında kaldı. ISM'in açıkladığı imalat sanayi dışı endeksi, kamu hizmet kuruluşları, perakendeciler, konut, sağlık ve finans gibi sektörleri kapsıyor.

Family Dollar Stores Inc.'tan FedEx Corp.'a kadar bazı imalat sanayi dışı şirketler,Avrupa borç krizi, zayıflayan küresel ekonomi ve imalat sanayine de zarar veren ABD'deki maliye politikasına yönelik belirsizlikler dolayısıyla, azalan taleple karşı karşıya kalıyor. Sınırlı işe almalar ve gelir artışları da, ekonominin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan hanehalkının harcamaları artırma konusunda isteksiz kalmasına neden oluyor.

Stamford, Connecticut'ta RBS Securities Inc. ABD ekonomistlerinden Omair Sharif, veri öncesi yaptığı değerlendirmede, "Güçlü ve sürdürlebilir genişlemeye gecebilecek gibi görünmüyoruz" dedi ve "Herşey henüz başlangıç evresinde. Büyümenin hızı işsizliği azaltmaya yetecek kadar güçlü değil" şeklinde görüş bildirdi.