Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya ve İtalya tahvilleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB), politika faizini rekor düşük seviyeye indirmesinin ardından, iki ülkedeki borçlanma faizlerini düşürmeye yönelik ilave adımlar atmaması ile birlikte hızlı düşüşler gösterdi.

İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri, ülkede borçlanma maliyetlerinin Hazine ihalesi sonrası artmasının ardından, değer kayıplarını ikinci güne taşıdı. Almaya'nın iki yıl vadeli tahvilleri, Avrupa Merkez Bankası'nın, borç krizi ile boğuşan bölge ekonomisine rahatlama sağlamak için mevduat faizini sıfıra düşürmesinin ardından değer kazandı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, faiz kararı sonrası Frankfurt'ta yaptığı basın açıklamasında, "artan belirsiliğin" güven üzerinde baskı oluşturduğunu ve standard dışı araçların görüşülmediğini kaydetti.

Societe Generale SA'nın Paris ofisinden Avrupa faiz strateji müdürü Ciaran O'Hagan, "Çevre ülkelerinin tahvilleri konusunda halen çok fazla belirsizlik var ve Draghi bugün bunu açık bir şekilde söyledi" dedi ve "Draghi'nin yorumları, ekonomik görünümün kötüleştiğini ve geçen haftaki zirvede alınan kararların detaylarının halen ülkeler arasında görüşülmesine ihtiyaç duyulduğunu gösterdi" şeklinde görüş bildirdi.

İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 40 baz puan ya da 0.4 yüzde puanı yükselerek, Londra saati ile 15:05'te yüzde 6.81'e çıktı ve 18 Haziran'dan bu yana en hızlı günlük yükselişini gerçekleştirdi. Ocak 2022'de vadesi dolacak yüzde 5.85 faizli tahvilin fiyatı ise 2.66 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 26.60 euro düşerek 93.38'e indi.

10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi de 26 baz puan yükselerek yüzde 6.02'ye çıktı ve 29 Haziran'dan bu yana ilk kez yüze 6 seviyesini aştı.