Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Royal Bank of Scotland Group Plc'nin Londra ofisinden Avrupa Kredi Stratejisti Alberto Gallo, Avrupa Merkez Bankası, politika faizini yüzde 0,75'e indirerek tarihinin en düşük seviyesine çekmesine ilişkin, ''Faiz indirimi olumlu ama yetmez, uzun vadeli finansman operasyonu (LTRO) gerekir'' dedi.


Avrupa Merkez Bankası'nın, Avrupa bankaları için nihai borçlanma kurumu olmaya devam ettiğini belirten Gallo, şunları kaydetti:

''Biz Avrupa Merkez Bankası'nın bugün açıkladığı standart politika eylemlerinden fazlasını bekliyoruz. Avrupa Merkez Bankası'nın standart olmayan yeni bazı kararlar almasını bekliyoruz. Herşeye rağmen Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, sadece likiditenin değil aynı zamandan sermayenin de artırılarak yeninden borç verme sürecinin başlaması gerektiğini ifade etti. Avrupa bankalarını yeniden borç verme süreçlerinin başlaması yönünde bir gösterge görmüyorum. Bankaların sermayesi sıkıntısı çekiliyor. Avrupa bankaları önümüzdeki üç yıl içerisinde sermaye pozisyonlarını düzeltmek için yaklaşık 200 milyar euroya ihtiyaç duyuyor. Faiz indirimi olumlu ama yetmez, uzun vadeli finansman operasyonu (LTRO) gerekir.

Avrupa bankaları için sermaye gerekiyor. Yeninden aktive olabilmeleri ve yeninden borç verebilmeleri gereken sermaye malesef bulunmuyor. Bu adımları mali politikalar alanında yeni reformaların takip etmesini bekliyoruz. Bu şekilde bankalar para transfer kanallarını açık tutabilirler. Avrupa'da bankalar bu yılın sonu, gelecek yılın ilk çeyreği arasında likiditenin neredeyse bitişi ile karşı karşıya kalacak. Bu yılın sonuna doğru yeni bir uzun vadeli finansman operasyonu gerekli olacak.''

Gallo'ya göre, bankalar Avrupa Merkez Bankası'na teminat göstererek, buna karşılık çok düşük faiz üzerinde borç para alabilir.

Avrupa Merkez Bankası, politika faizini yüzde 0,75'e indirerek tarihinin en düşük seviyesine çekti. Avrupa Merkez Bankası ayrıca mevduat faizini yüzde 0,25'ten sıfıra, marjinal borç verme faizini ise yüzde 1,75'ten yüzde 1,50'ye düşürdü.