Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, olumlu çıkan işsizlik başvuruları verisinin getirdiği iyimserliğin, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin ekonomik risklerin sürdüğü yolundaki yorumunun gölgesinde kalmasının ardından değer kaybetti. Bu hareket sonucu, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, üç günlük yükselişini tersine çevirdi

S&P 500 Endeksi'ndeki 10 sanayi grubunun dokuzu aşağı yönde hareket etti. Bu gruplar arasında en fazla kaybettiren efinans ve enerji grupları oldu. JPMorgan Chase & Co. ve Anadarko Petroleum Corp. en az yüzde 3.2'lik düşüşler gösterdi ve ABD'nin en büyük şirketlerine gelen satışlara öncülük etti. Şirketlerin satış verilerinin etkisi ile, Target Corp. yüzde 1.2 düşerken, Limited Brands Inc. yüzde 5.5'lik bir ralli gerçekleştirdi. Kişisel bilgisayarlar için işlemci üreten Advanced Micro Devices Inc., not indirimi sonrası yüzde 3 kaybetti.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.6 düşerek, New York saati ile 10:30'da 1,365.78 puana indi. Dow Jones Endeksi ise 69.18 puan ya da yüzde 0.5 düşüşle 12,874.64 puana geriledi. Piyasa dün Bağımsızlık Günü tatili nedeniyle kapalıydı. S&P 500 Endeksi'ndeki hisselerin işlem adedi, bu haber yazıldığı sırada, 30 günlük ortalamasının yüzde 16 altındaydı.

New York'ta UBS Wealth Management Americas şef yatırım stratejisti Mike Ryan, "Avrupa Merkez Bankası konusunda, Draghi'ni aşağı yönlü riskler üzerinde odaklanmaya devam etmesi nedeniyle, bir miktar hayalkırıklığı var" dedi ve "Aynı zamanda, insanlar, istihdam verisine yaklaşırken, büyük çaplı pozisyona girme konusunda istekli değiller" değerlendirmesinde bulundu.

Hisse sentleri, Draghi'nin büyümeye yönelik bazı risklerin "somutlaştığını" söylemesinin ardından değer kaybetti. Avrupa Merkez Bankası ve Çin Merkez Bankası bugün, büyümeyi desteklemek için politika faizlerini düşürdü. ABD'de ISM'in açıkladığı, ekonominin yüzde 90'ını kapsayan imalat sanayi dışı (hizmet sektörü) endeksi, Mayıs ayındaki seviyesi olan 53.7'den Haziran ayında 52.1'e indi.

ABD'de işsizlik başvuruları ise, 30 Haziran'da biten haftada, 14,000 düşerek 374,000'e indi ve Mayıs ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, işsizlik başvurularının 385,000 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.