Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası, ekonomistlerin enflasyonun Haziran ayında 29 ayın en düşük seviyesine inmesini beklemeleri ile birlikte, dün politika faizini son bir ayda ikinci kez düşürmesinin ardından, tahvil piyasasına nakit arzını genişletme yönünde potansiyele sahip.

Bloomberg News'un anketine katılan 29 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, 9 Temmuz'da açıklanacak olan tüketici fiyatları endeksinin Haziran ayında, geçen yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında, yüzde 2.3 artış göstermesi bekleniyor. Çin Merkez Bankası dün yaptığı açıklamada, bir yıl vadeli borç verme faizini 31 baz puan düşürerek, bugünden geçerli olmak üzere, yüzde 6 seviyesine çekti. Bankalar ayrıca, gösterge faizin yüzde 30'a kadar altında faiz ile kredi verme imkanına sahip olacak.

Manulife Asset Management ve Schroder Investment Management Ltd.'ye göre, enflasyonun hükümetin hedef seviyesi olan yüzde 4'ün altında çıkmasının, Başbakan Wen Jiabao'ya maliye ve para politikalarını kullanarak ekonomiye para verme cesareti sağlaması ile birlikte, tahviller kazançlarını genişletebilir. En son 2008'de tüketici fiyatlarındaki artışın bu seviyelere yavaşladığı zaman, Çin Merkez Bankası toplam 216 baz puanlık beş faiz indirimi serisinin tam ortasındaydı.

Dünyanın en büyük tahvil fonu Pacific Investment Management Co.'nun gelişen piyasalar portföy yönetimi küresel eş müdürü Ramin Toloui, Singapur'da yaptığı değerlendirmede, "Enflasyonun düşüş yolunda olması ile birlikte, merkez bankasının daha fazla serbest hareket etme imkanı var" dedi ve "Çinli otoriteler, büyük çaplı yavaşlamayla mücadele için tasarlanan bir dizi politika hareketini uygulamakta" şeklinde görüş bildirdi.

Çin'in 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, merkez bankasının bankalara uygulanan zorunlu karşılıkalr faizini Kasım ayından bu yana üç kez düşürmesinin etkisi ile, Ağustos ayında gördüğü iki yılın zirvesi olan yüzde 4.12'ten yüzde 3.32'ye geriledi. Eğer enflasyon ekonomistlerin beklediği oranda çıkarsa, reel faiz yüzde 1.02 seviyesinde olacak. Bu, mevcut seviye olan yüzde 0.32^nin ve Hindistan'daki reel faiz olan yüzde 0.62'nin üzerinde. On yıl vadeli tahviller, dün faiz kararı öncesi değişiklik göstermemişti.