Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Merkez bankalarının küresel ekonomiyi desteklemek için arka arkaya adım atmalarına rağmen Avrupa'nın borç krizinin ağırlık yapması ile altın dalgalı seyir izlese de haftalık kazanca hazırlanırken ETF'deki altın varlıkları da tüm zamanların rekorunu kırdı.

Spot altının onsu yüzde 0.2 kadar yükselişle 1,608.57 dolara çıktı ve Singapur'da yerel saatle 11.14'te 1,605.82 dolar oldu. Altın fiyatları bu hafta yüzde 0.5 artıda seyrediyor. Bloomberg verisine göre ETF'deki altın varlıkları 1.19 metrik ton artışla dün 2,413.61 metrik tona yükseldi. 

Avrupa Merkez Bankası ve Çin Merkez Bankası gösterge faizlerini düşürürken, İngiltere Merkez Bankası varlık alım programının hacmini genişletti. Merkez Bankaları, Fed'in portföyündeki borçlanma kağıtlarının vadesini uzatmaya yönelik programının süresini uzatması ve Başkan Ben S. Bernanke'nin, ihtiyaç duyulursa, ilave tedbirlerin alınacağını açıklamasından iki hafta sonrası bu adımları attı..

National Australia Bank ekonomisti Alexandra Knight, “Gelişmelere rağmen Avrupa hala daha biraz tatsız bir görünüm sergiliyor. Güvenli liman arayışı altın fiyatlarını bir miktar destekleyecektir." açıklamasında bulundu.

New York Comex'teki ağustos teslimli altının onsu yüzde 0.3 kadar düşüşle 1,604.60 dolara geriledi ve 1,606.10 dolar oldu. ETF'deki altın varlıkları en az 2004 yılından beri her yıl yükseliş kaydediyor.