Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Samaras kalkınma için Ege'ye yöneldi

Samaras kalkınma için Ege'ye yöneldi

Hükümet programını açıklayan Yunanistan Başbakanı Samaras, hedefler arasında Ege'de MEB ilan edilmesine de yer verdi

Giriş: 07 Temmuz 2012, Cumartesi 11:29
Güncelleme: 07 Temmuz 2012, Cumartesi 11:30

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, koalisyon hükümetinin programını dün gece parlamentoda açıkladı.

Samaras'ın, ülkenin ekonomik kalkınmasına yönelik açıkladığı hükümetin hedefleri arasında Ege'de Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ilan edilmesi de bulunuyor.

Parlamentoda yaptığı konuşmada, Yeni Demokrasi Partisi (ND) başkanlığında Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) ve Demokratik Sol Parti'nin (DİMAR) desteğiyle kurulan hükümetin önceliğinin kurumsal reformları hızlandırmak olduğunu belirten Samaras, hükümetin kalkınmayla ilgili programının özelleştirme konusu başta olmak üzere 9 ana noktada odaklandığını kaydetti.

Samaras, bu çerçevede, ülkenin enerji zenginliğinin değerlendirilmesinin hızlandırılması için MEB ilan edilmesinin gerekli olduğunu belirterek, bunun için uluslararası hukuk ve uluslararası uygulamalar çerçevesinde sistemli bir hazırlık çalışması başlatılmasının ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yunanistan'ın krizden çıkması için hükümetin her türlü mücadeleyi vermekte kararlı olduğunu ifade eden Samaras, özelleştirmelerden büyük gelir sağlamayı umduğunu belirtti.

Samaras, en kısa zamanda başlatılması planlanan özelleştirmede Devlet Demir Yolları'nın (Trainose) ve elektrik kurumunun (DEH) birinci sırada yer aldığını belirterek, devlete ait mal varlıkları değerlendirilmeden durduğu yerde değer kaybederken, memur ve emekli maaşlarında kesinti yapılmasının doğru olmadığını kaydetti.

Bürokrasinin ortadan kaldırılması ve yolsuzlukla mücadele gibi konuların da kalkınmayla ilgili hedefler arasında bulunduğunu belirten Samaras, AB destek programları çerçevesinde 12,5 milyarlık finansmanın serbest bırakılmasının sağlanması, kamuya ait bazı kurumların yıl sonuna kadar birleştirilmesi ya da feshedilmesi, ülke dışına kaçırılan paraların geri getirilmesinin kolaylaştırılmasına yönelik yasal düzenleme yapılması, başbakan başkanlığında yüksek koordine kurulu oluşturulması, vatandaşların devlete olan borçlarının ödenmesinde kolaylık sağlanması gibi konuların da hükümetin programı dahilinde bulunduğunu belirtti.

Samaras, ayrıca ülkenin siyasi yaşamında da köklü değişiklikler yapma yönüne gidileceğini ifade ederek, milletvekili dokunulmazlığıyla ilgili yasanın yeniden düzenleneceğini, 1974 yılından bu yana ülkenin siyasi yaşamında rol almış olan tüm politikacılara nereden buldun yasasının uygulanacağını ve siyasi partilere yapılan devlet yardımlarının azaltılması yönüne gidileceğini söyledi.

Samaras, dış politikayla ilgili olarak da Yunanistan'ın komşu ülkelerle iyi ilişkiler arzuladığını ancak aynı zamanda da bölgede bir istikrar unsuru olarak rolünü yükseltmek istediğini söyledi.

Yunanistan'ın, Ortadoğu'da Avrupa'nın "tabyası" olduğunu ifade eden Samaras, bu çerçevede geleneksel ittifakların güçlendirilmesine ve ulusal çıkarların güvence altına alınması ve desteklenmesi için yeni bölgesel dayanakların araştırılmasına önem verileceğini belirtti.

Parlamentoda, bugün akşam saatlerinde başlayarak yarın da devam edecek olan muhalefet partilerinin konuşmalarının ardından Pazar günü geç saatlerde hükümete güven oylaması yapılacak.