Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel yavaşlamanın Advantest Corp.'tan BHP Billiton Ltd.'a kadar birçok şirketin kazançlarını olumsuz etkileyeceği endişesiyle Asya Borsaları 5. gününde de düştü. Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun demiryolları için yatırım çağrısı yapması kayıpları sınırladı.

Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd., Citigroup Inc.'in, Çin'in büyümesindeki yavaşlamanın demir madeni taleplerini olumsuz etkileyeceğini söylemesinin ardından yüzde 0.9 geriledi. Advantest, ABD'nin önde gelen yarı iletken ekipman üreticisinin satış tahminlerini aşağı çekmesi üzerine yüzde 3.1 değer kaybetti. China Railway Group Ltd. sektörü yukarı taşıdı.

ABD'de açıklanan bilançoların çok iyi olmaması ve Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişelerden ötürü hisselerin cazibesini kaybettiğini belirten Shinkin Asset Management Co.'nun baş fon yöneticisi Naoki Fujiwara, küresel talepteki belirsizliğin piyasayı baskıladığını söyledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 kayıpla 116.24 puana geriledi. Endekste değer kazanan her 3 hisseye karşılık 5 hisse değer kazandı. ABD'de işsizlik oranında ilerleme kaydedilmesi ve Çin'de ithalatın taminlerin yarı hızında büyümesi üzerine endeks 4 Temmuz'dan bu yana yüzde 2.5 düştü.

Standard&Poor's 500 Endeksi, tahmini kazançların 12.9 katı ve Stoxx Europe 600 Endeksi 10.7 katından fiyatlanırken, Asya borsaları 11.8 katından fiyatlanıyor.