Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

BOJ'un beklenmedik şekilde varlık alım programını genişletmesinin, yatırımcıların risk iştahını desteklemede yetersiz kalmasıyla Japon hisseleri 6. gününde de değer kaybetti. Nikkei 225 Endeksi Nisan'dan bu yana en uzun süreli kaybına işaret etti.

Japonya'nın en büyük bankası Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. yüzde 1.6 düştü. Asya'nın piyasa değeri bakımından en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp., yendeki yükselişin etkisiyle yüzde 1.8 değer kaybetti. Fukushima Dai-Ichi nükleer santralinin sahibi Tokyo Electric Power, şirketin radyoaktif temizleme kapsamında 1 trilyon yenlik maliyeti olacağı haberinin ardından rekor düşük seviyeye düştü.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.3 kayıpla 8,732.67 puana geriledi. Endeks, BOJ'un kararının ardından kayıplarının bir kısmını telafi etti. Nikkei 225 Endeksi'nin işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 29 altında seyretti. Geniş kapsamlı Topix Endeksi yüzde 1.1 düşüşle 749.07 puana indi. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık 2 hisse değerlendi.

BOJ'un çok fazla parasal genişleme yapmak istemediğini ancak gidişata ayak uydurduğunu söyleyen Bayview Asset Management Co.'nun Tokyo'daki fon yöneticilerinden Ichiro Takamatsu, yine de BOJ'un kendi üzerine düşeni yaptığını belirtti.

Topix Endeksi, 1983'ten bu yana en düşük seviyesine gerilediği 4 Haziran'dan bu yana, Avrupalı liderlerin kurtarma şartlarını gevşetmesi ve merkez bankalarından parasal genişleme beklentisiyle yüzde 8 sıçradı. Endeksteki hisseler, defter değerlerinin 0.9 katından fiyatlanıyor.