Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Gelişen piyasa hisselerinde sert düşüş

Gelişen piyasa hisselerinde sert düşüş

  • Gelişen piyasa hisseleri, küresel büyümeye yönelik endişeler sonucu sert düştü

Giriş: 12 Temmuz 2012, Perşembe 12:03
Güncelleme: 12 Temmuz 2012, Perşembe 13:26

Gelişen piyasa hisse senetleri, Güney Kore'nin beklenmedik bir şekilde faiz indirimine gitmesi ve Infosys Ltd.'nin karının beklenenin altında kalmasının ardından küresel ekonomik yavaşlamanın kötüleşmekte olduğu endişelerinin artması sonucu düşüşünü yedinci güne taşıdı.

Hindistan'ın ikinci büyük yazılım ihracatçısı Infosys, satışlar için tahminini düşürmesinin ardından yüzde 9.1'lik sert bir düşüş gerçekleştirdi ve teknoloji hisselerine gelen satışlara öncülük etti. Güney Kore Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indiriminin büyümenin kötüleşmekte olduğu endişelerini artırması sonucu, Kospi Endeksi yüzde 2.2 ile gelişen piyasa gösterge endeksleri arasında en hızlı düşen endeks olurken ve ülke para birimi won değer kaybetti. Hyundai Motor Co. ve Kia Motors Corp. çalışanların protesto gösterileri nedeniyle, Seul'deki işlemlerde, son dört ayın en düşük seviyelerine indi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.7 düşerek, Hong Kong saati ile 15:03'te 916.86 puana geriledi ve 21 Haziran'dan bu yana en hızlı düşüşüne yönlendi. Endeks ayrıca, 23 Kasım'a kadarki yedi günlük süreden bu yana en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Güney Kore ve Brezilya merkez bankaları faiz indirirken, dün açıklanan tutanaklara göre, Fed politika yapıcıları,Haziran ayı toplantısında ilave teşvik konusunu tartıştılar. Japonya Merkez Bankası, ekstra para eklemeden, teşvik programında değişikliğe gitti. Yarın açıklanacak olan Çin ikinci çeyrek GSYİH'nın, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, son üç yılın en yavaş büyümesini göstermesi bekleniyor.

SEI Asset Korea Co. hisse senedi müdürü Kim Jae Dong, "Merkez bankaları büyümedeki yavaşlamayı tersine çevirmek için adımlar atarken, yatırımcılar buna pozitif reaksiyon göstermiyor. Çünkü insanlar, tek başına faiz imdiriminin piyasaların karşı karşıya bulunduğu sorunları çözemeyeceğini düşünüyor" dedi ve "İnsanların istediği, şirketleri daha çok harcama yapmaya ve kişilerin harcanabilir gelirlerini artırmaya yönelik daha güçlü maliye tedbirlerinin alınması" değerlendirmesinde bulundu.