Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya'nın borçlanma maliyetleri, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service'in, kötüleşen siyasi ve ekonomik duruma dikkat çekerek, ülke kredi notunu iki basamak düşürmesinden saatler sonra, bugün çıkılan ihalede düştü.

İtalya, maksimum satış hedefini tutturarak, 3.5 milyar euroluk (4.3 milyar dolar) yeni üç yıl vadeli tahvili ve daha sonra 1.75 milyar euroluk daha uzun vadeli üç tahvili sattı. Roma merkezli Hazine, 2015 vadeli tahvili ortalama yüzde 4.65 faizle sattı. İtalya, benzer vadeli tahvili, 14 Haziran'daki ihalede yüzde 5.3 faizle satmıştı. Üç yıl vadeli ihaleye, satış miktarının 1.73 katı alış talebi geldi. Önceki ihalede bu oran 1.59 katı düzeyindeydi.

Moody's bugün, İtalya'nın tahvillerinin kredi notunu "A3" seviyesinden "Baa2"ye düşürdü ve ülkenin ekonomik durumunun kötüleşmekte olduğuna vurguı yaparak, notun daha da düşürülebileceğini kaydetti. Bu not, "çöp" seviyesinin yalnızca iki basamak ve İspanya'nın notunun bir basamak üzerinde.

10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi, Roma saati ile 11:32'de, düne göre sekiz baz puan yükselirken, aynı vadeli Alman tahvillerinin faizi ile aradaki fark 476 baz puan seviyesinde gerçekleşti.