Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin en büyük bankası JPMorgan Chase & Co., merkezi yatırım bürosundan kaynaklanan 4.4 milyar dolarlık zarar açıkladı. Bu rakam, analistlerin tahminlerinin daha üzerinde çıktı ve bankanın ikinci çeyrek karının yüzde 9 düşmesine neden oldu.

JPMorgan, bu yılın ikinci çeyreğinde 4.96 milyar dolar kar ve 1.21 dolar hisse başına kar açıkladı. Bu rakamlar, geçen yılın aynı döneminde sırasıyla 5.43 milyar dolar ve 1.27 dolar seviyelerindeydi. Bloomberg'in anketine katılan altı analist, merkezi yatırım ofisinden kaynaklananz ararın 4 milyar dolar olacağı tahmininde bulunmuştu. banka ayrıca ilk çeyrek kar rakamını da düzeltti ve net karı 459 milyon dolar azalttı. Muhasabe ayarlamaları dışarıda bırakıldığında ise, ikinci çeyrek hisse başına kar 1.09 dolar düzeyinde egrçekleşti.

Beklenenden daha fazla çıkan işlem zararı, Banka CEO'su Jamie Dimon'ın, Bloomberg News'un ilk defa bankanın Londra ofisinde likit olmayan kredi türev ürünleri yığılmasından bahsettiği 5 Nisan'dan bu yana, bankanın piyasa değerindeki 39.7 milyar dolarlık erimeden kaynaklanan yatırımcı güveninindeki zedelenmeyi gidermeye yönelik çabalarını daha da zorlaştırdı.  Banka ayrıca, ABD enerji piyasalarındaki olası usülsüzlükler dolayısıyla incelemeye alındı ve Londra'da Libor soruşturmasına da dahil edildi.

Arlington, Virginia'da FBR Capital Markets Corp. analistlerinden Paul Miller, mali sonuçlar açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "Bankanın itibar sorunu daha da kötüleşecek" dedi.

Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerine göre, bankanın ikinci çeyrekte hisse başına 76 sent düzeltilmiş kar açıklaması bekleniyordu.