Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de toptan eşsya fiyatları Haziran ayında, gıda maliyetlerindeki artışın etkisi ile beklenmedik bir yükseliş gösterdi ve son dört ayda ilk kez yukarı yönde hareket etti.

ABD'de üretici fiyatları endeksi (ÜFE), Mayıs ayında yüzde 1 düştükten sonra, Haziran ayında yüzde 0.1 artış gösterdi. Bloomberg News'un anketine katılan 70 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 0.4 düşmesi bekleniyordu. Volatil seyreden gıda ve enerji fiyatlarının içerilmediği çekirdek üretici fiyatları endeksi ise, beklendiği üzere, yüzde 0.2 arttı.

A. Schulman Inc. ve Kennametal Inc. gibi şirketler, Avrupa'dan Asya'ya neredeyse tüm ekonomilerdeki yavaşlamanın etkisi ile, ham madde maliyetlerinin baskı altında kalacağı algısını taşıyor. ABD'de de büyümenin yavaşlaması, üretim hatlarındaki fiyat baskılarının sınırlı kalabileceğini işaret ediyor. Bu durum, Fed'in enflasyonunun kontrol altında kalacağı yolundaki görüşünü güçlendiriyor.

Stamford, Connecticut'ta UBS Securities LLC ekonomistlerinden Kevin Cummins, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "Üreitici fiyatları, emtia maliyetlerindeki gevşemenin etkisi ile, önümüzdeki aylarda kontrol altında kalacak" dedi ve "Bu durum muhtemelen devam edecek. Küresel büyümeye yönelik endişeler var ve ABD'de talep de yavaşlıyor" şeklinde görüş bildirdi.