Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, Çin'in teşvik tedbirlerini güçlendireceği beklentileri ve JPMorgan Chase & Co.'nun mali sonuçlarını açıklamasının ardından ralli yapmasının etkisi ile değer kazandı. Bu hareket sonucu, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, Mayıs ayından bu yana en uzun süreli düşüş dönemini sonlandırdı.

JPMorgan, CEO Jamie Dimon'ın, ikinci çeyrekte merkezi yatırım bürosundaki 4.4 milyar dolarlık zarara rağmen, bu yıl muhtemelen rekor kara ulaşılacağını kaydetmesinin ardından, yüzde 3.8 değer kazandı. Değeri en yüksek ve en fazla konut kredisi veren ABD bankası Wells Fargo & Co., karındaki yüzde 17'lik artışın desteği ile yüzde 1.2 yükseldi. Exxon Mobil Corp., petrolün bir haftanın en yüsek seviyesi yakınlarında seyretmesinin desteği ile yüzde 0.8'lik bir çıkış gerçekleştirdi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.9 yükselerek New York saati ile 10:01'de 1,347.30 puana çıktı. Gösterge endeks bu hafta, şirket karlarının beklenenin altında kalabileceği endişeleri ile, yüzde 0.6 geriledi. Dow Jones Endeksi ise 118.64 puan ya da yüzde 0.9 yükselerek 12,691.91 puana çıktı. S&P 500 Endeksi'ndeki şirketlerin el değiştiren hisse adedi, bu rapor yazıldığı sırada, 30 günlük hareketli ortalamasının yüzde 4.1 altındaydı.

Florham Park, New Jersey'de Stifel Nicolaus & Co. fon yöneticisi Chad Morganlander, "Çin'in büyümesi yavaşlıyor ve bu durum, Çinli politika yapıcıların acil tepki vermesini gerektirecek" dedi ve "Diğer bir önemli konu, açıkladığı rakamlar büyük bir şok yaratmayan JPMorgan'da oynanan dram" değerlendirmesinde bulundu.

Çin'de ekonomik büyüme oranı altı çeyrek üst üste düşerek, finans krizinden bu yanaki en düşük seviyesine indi. Bu durum, Başbakan Wen Jiabao üzerinde, yılın ikinci yarısında ekonomik sıçramayı sağlaması yönündeki baskıyı artırıyor.