Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun, Çin ekonomisinin ivme kazanamadığını ve hükümetin politika ince ayarına gideceğini açıklamasının ardından Asya hisse sentleri yükselirken, petrol değer kaybetti. Tahıl fiyatları, ABD'deki kuraklığın ürün hasatını olumsuz etkileyeceği endişeleri ile hızlı yükselişler gösterdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Hong Kong saati ile 09:42'de yüzde 0.4 yukarıda seyrederken, Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.8'lik bir tırmanış gerçekleştirdi. Japonya piyasaları bugün tatil nedeniyle kapalı. ABD endeks vadeli kontratları, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi'nin Cuma günü son iki haftanın en hızlı günlük çıkışını göstermesinin ardından yüzde 0.2 geriledi. Mısır vadeli kontratları son 10 ayın en yüksek seviyesine ve soya fasulyesi ise 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Petrol ve bakır fiyatları ise üç günlük yükselişlerini durdurdu. Euro dolar karşısında 1.2235 dolar ile son iki yılın en düşük seviyesi yakınlarında seyrediyordu.

Çin Başbakanı Wen Jiabao, güneybatı Sichuan bölgesine düzenlediği gezi sırasında, Xinhua ajansının haberine göre, hükümetin büyümeye istikrar getirmek üzere aldığı tedbirlerin "meyvelereini vermekte olduğunu", ancak zorlukların devam edebileceğini söyledi. Swap piyasasının işaret ettiği üzere, Çin Merkez Bankası, büyümeyi desteklemek için, gelecek yıl faizleri bir yüzde puanı kadar düşürebilir. Bugün açıklanacak olan ABD perakende satışlar verisinin, Bloomberg News'un anketine karılan ekonomistlerin tahminlerine göre, Haziran ayında, son üç ayda ilk kez yükseliş göstermesi bekleniyor.

Melbourne'de UBS AG'nin Avustralyalı refah-yönetim biriminin yatırım strateji müdürü George Boubouras, "Çin'in daha da teşvik için önemli bir kapasitesi var" dedi ve "Bu yalnızca faizlerin daha da indirilmesi ya da zorunlu karşılıkların düşürülmesini içeren para politikası yoluyla değil, aynı zamanda hedefi belirlenmiş ilave maliye politikalarıyla da olabilir" değerlendirmesinde bulundu.