Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Başbakanı Angela Merkel, borç krizini kontrol altına alma çabaları dahilinde, yükün ortak paylaşılması karşılığı Almanya'nın Euro Bölgesi üye ülkeleri üzerindeki daha fazla merkezi kontrol talebinde bir değişiklik olmadığını söyledi.

Almanya lideri dün yaptığı açıklamada, geçen ay Brüksel zirvesinde tutumunu yumuşatmadığını ve Euro Bölgesi çapında denetçiliği içeren bir bankacılık birliğinin, müşterek gözetimi "yeni bir seviyede" yapmak zorunda olduğunu söyledi. Merkel ayrıca, 2.5 yaşındaki krizde ilk zirveden bu yana, daha güçlü bir merkezi kontrole yönelik adımları yavaşlatmaya uğraşan üye ülkeleri de eleştirdi.

Merkel, Berlin'de ZDF yayın kuruluşuna yaptığı değerlendirmede, "Bu çabaların tümünün benim ve Almanya için hiç şansı yok" dedi.

Avrupa Birliği'nin (AB) krize çözüm konusundaki fikir ayrılıklarını azaltmaya yönelik zirvesinden iki hafta sonra, Euro Bölgesi liderleri halen, bloku kargaşadan nasıl çıkaracaklarının detayları konusunu tartışıyor. Merkel'in, Avrupa'da ortak tahvil ya da ortak bankacılık kuruluşu gibi yükü paylaşmaya yönelik çabalar karşısında Almanya'nın duruşunu sertleştirmesi, daha büyük çaplı işbirliği ve egemenliğin bir kısmının Brüksel'e verilmesi ile dengelenebilir.

Euro dolar karşısında geçen hafta iki yılı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördü ve 13 Temmuz'da 1.2163 dolara indi. Avrupa'nın en güvenilir kağıtları olan Alman tahvilleri değer kazandı ve iki yıl vadeli kağıtların faizi, euro krizi dolayısıyla yatırımcıların güvenli liman aramasının sonucu eksi yüzde 0.052 ile rekor seviyeye indi.

Londra'da Credit Agricole SA kıdemli Döviz stratejisti Stephen Gallo, Bloomberg Television'ın "The Pulse" programına yaptığı değerlendirmede, "17 üyeli para birliğinde farklılaşan faizler ve sermaye çıkışları, ortak para biriminin 'yavaşça' çözülmekte olduğunu işaret ediyor" dedi.