Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun Çin ekonomisinin ivme kazanamadığını açıklamasının ardından petrol dünyanın ikinci büyük petrol tüketicinde talebin zayıflayacağı spekülasyonu ile bir haftadan fazlasının yükseğinden gerilemeye başladı.

Petrol vadelileri son dört günde ilk kez düşüş yaşarken New York'ta yüzde 0.6 değer kaybetti. Resmi Xinhua haber ajansının bildirimine göre Wen, "zorluklar" bire süre daha kendini gösterebilir, açıklamasında bulundu.   Abu Dhabi Hürmüz Boğazı'nı geçerek ilk ham petrol ihracatını gerçekleştirdi ki İran bu yılınm başında yaptırımların uygulanması halinde boğazdan tek damla petrol geçirmeyeceği tehdidini savurmuştu.

NYMEX elektronik işlemlerdeki ağustos teslimli ham petrolün varili 52 sent düşüşle 86.58 dolara geriledi ve Singapur saati ile 14.25'te 86.77 dolar oldu. Petrolün kontratı cuma günü yüzde 1.2 artışla 5 temmuz tarihinden beri en yüksek seviye olan 87.10 dolardan alıcı buldu. Petrol fiyatları bu yıl yüzde 12 aşağıda seyrediyor.

Londra'daki ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'nda işlem gören ağustos teslimli brent petrolün varili pek fazla değişim göstermeyerek 102.40 dolar oldu. Kontratın süresi bugün doluyor. Daha aktif olan eylül vadelileri ise 10 sent kayıpla 101.32 dolar oldu. Avrupalı kontratın Batı Teksas'ın kontratına farkı ise 15.30 dolardan 15.63 dolara genişledi.