Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alman Federal Meclisi, İspanya bankalarına Avrupa yardım fonlarından yapılması öngörülen 100 milyar euroluk yardımı büyük çoğunlukla kabul etti.

Mecliste yapılan oylamada, 583 milletvekilinden 473'ü yardımı kabul ederken, 97 milletvekili ''hayır'', 13 milletvekili de ''çekimser'' oy kullandı.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, oylamadan önce yaptığı hükümet açıklamasında, İspanya'nın bankalar krizini aşamaması durumunda bundan tüm euro ülkelerinin olumsuz yönde etkileneceğini belirterek, bu ülkeye yapılacak yardım için onay istedi.

İspanya'nın gerekli reformları yaptığını ve alacağı yardım paralarını geri ödemeyi taahhüt ettiğini ifade eden Schaeuble, bu ülkenin borçlarını ödeyebilmesi için desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Schaeuble, gelecekte bu tür krizlerin yaşanmaması için Avrupa çapında ortak bir kontrol mekanizmasının şart olduğuna da vurgu yaptı.

Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD) Meclis Grubu Başkanı Frank-Walter Steinmeier de hükümeti, gerekli açıklamaları zamanında yapmamakla eleştirdi, ancak İspanya'nın kurtarılması için yardımı onaylayacaklarını söyledi.

Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Eşbaşkanı Jürgen Trittin ise İspanya bankalarına yapılacak yardımı onaylamak için birçok neden olduğunu, ancak bankalar için sıkı şartlar getirilmesi gerektiğini belirtti.

Sol Parti de vergilerin boşa harcandığı gerekçesiyle İspanya'ya yapılacak yardıma karşı çıktı.