Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Microsoft, gerçek zamanlı reklam işinin tam bir fiyasko olduğunu ve tarihinin en büyük ürün güncellemelerinden birine hazırlandığını kaydetmesi ile birlikte, halka açılmasından bu yana geçen 26 yılda ilk kez çeyrek dönemde zarar açıkladı.

Yazılım şirketi Microsoft, iki hafta önce, 2007 yılında satın aldığı gerçek zamanlı reklam hizmet şirketi aQuantive'in, Google Inc. ile rekabete yardımcı olamamasından dolayı, Nisan-Haziran döneminde 6.2 milyar dolarlık bir maliyet getirebileceği uyarısında bulunmuştu. Bu miktar, 6.3 milyar dolarlık birleşme maliyetinin yoğunluğunu yansıtıyor.

Gerçek zamanlı reklam işi, yıllık gelirin yüzde 4'ünü kapsıyor ve Microsoft için oldukça küçük bir parça. Şirketin satışlarının büyük bölümü Office markalı yazılımdan, Windows işletim sisteminden ve artan bir şekilde, bilgisayar serverlarından kaynaklanıyor.

İşletmelere yapılan yazılım ve server satışlarındaki artış, çeyrek dönemde, Windows ürününün de satışlarını olumsuz etkileyen kişisel bilgisayar satışlarındaki yatay seyrin etkisinin giderilmesini sağladı. Bir bütün olarak bakıldığında, yazılım devi Microsoft'un sonuçları analistlern beklediğinden daha iyi çıktı.

Hisseler, kapanış sonrası işlemlerde, mali sonuçların açıklanmasının ardından yüzde 2.4 değer kazanarak 31.39 dolara çıktı.

aQuantive'ten kaynaklanan büyük çaplı zarar dahil, Microsoft, mali yıl dördüncü çeyreğinde 492 milyon dolar zarar ve 6 sent hisse başına zarar açıkladı. Geçen yılın aynı döneminde, şirket, 5.9 milyar dolar kar ve 69 sent hisse başına kar açıklamıştı.

Şirketin gelirleri yüzde 4 artarak 18.06 milyar dolara çıktı.