Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Resmi haber Ajansı Xinhua'nın bir hükümet sirkülerine dayandırdığı haberine göre, Çin emlak piyasasındaki kontrolleri gevşetmeyecek ve hükümet, konut politikalarını gevşeten yerel yönetimlere, bu kısıtlamaları "sıkı bir şekilde uygulamaları" talimatını verdi.

Xinhua'ya göre, Toprak ve Kaynaklar Bakanlığı ve Konut ve Kentsel-Kırsal Kalkınma Bakanlığı, "acil uyarı" sirkülerinde, gayrımenkul kısıtlamalarının halen "kritik bir evrede" olduğunu kaydetti. Uyarıda, "Emlak ve arazi piyasasında son dönemde dalgalanmalar görülmekte. Bu dalgalanmaların genel görünümü değiştirmemesine karşın, piyasada karmaşıklık ve istikrarsızlık arttı" denildi.

Çin'de emlak piyasası, Başbakan Wen Jiabao'nun, aralarında ön ödemelerin artırılması ve sahip olunan konut sayısının sınırlanması gibi önlemlerin olduğu kısıtlamaların sürdürüleceği tahhüdünde bulunmasına karşın, sıçrama işaretleri gösteriyor. İstatistik Ofisi'nin 18 temmuz'da açıkladığı verilere göre, Çin'de hükümetin takip ettiği kentlerde konut fiyatlarının arttığı kent sayısı, son 11 ayın en yüksek seviyesine çıktı ve konut satışları arttı.

Hong Kong'da CIMB-GK Securities Research emlak analisti Johnson Hu, "Bu talimatlar, Başbakan'ın daha önce söylediklerini takip ediyor" dedi ve "Piyasa, hükümetin yeni zorlamaları uygulamaya başlamasına yetecek kadar ileri gitmedi. Yalnızca mevcut politikaları vurguluyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

Emlak hisselerini içeren endeks, Şanghay'da saat 09:42'de yüzde 1.1 gerileyerek Nisan'dan bu yana en düşük seviyesine indi.