Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mısır, Amerika'da neredeyse son çeyrek asırın tarım yetiştiriciliği için en kötü şartları getirmesiyle, Citigroup Inc. analisti David Driscoll'a göre, daha fazla zarar görmekten kurtulamayacak.

USDA tarafından açıklanan verilere göre geçtiğimiz haftaya kadar yıl boyu üretilen ekinlerden yalnızca yüzde 31'i "iyi" veya "harika" olarak değerlendirildi. "Kötü" veya "çok kötü" olarak nitelendirilen ekinlerin oranı ise yüzde 38.

Driscoll, iki gün önce ABD'de en çok mısırın üretildiği bölge olan Ortabatı'nın hava durumu üzerine yazdığı raporda "Normalin üzerinde sıcaklar ve normalin altında yağmur büyük ihtimalle devam edecek. Bu, mısır durumunu daha da kötüleştirebilir" dedi.

Bununla beraber, Driscoll'un yazdıklarına göre, Archer-Daniels-Midland Co.'nun, kuraklıktan dolayı yükselen mısır fiyatlarının etanol üretimini daha masraflı yapması sonucu kendisini risk altında bulabileceğini belirtti.

Driscoll'un raporuna göre, paket yemek üreticilerinin üstündeki etki ise soya fasülyesi ve mısırın göreceği zarara bağlı olacak. Bunun Ağustos ayının sonunda netleşeceğini söyleyen Driscoll, şu anki ekin fiyatlarının "yönetilebilir bir duruma" işaret ettiğini belirtti.

Eylül vadeli mısır fiyatları dün 12.75 cent yükselerek günü 8.0775 dolardan kapatırken, Ağustos vadeli soya fasülyesi 2. gün de rekor yükselişi sürdürerek 50.25 cent, veya yüzde 3, arttı ve günü 17.3375 dolardan kapattı.