Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi maliye bakanları, Yunanistan'ı krizle mücadelede cephe gerisine alarak, İspanya bankalarını kurtarmak için sağlanacak 100 milyar euroya (122 milyar dolar) kadar mali yardıma son onayı da verdi.

Euro Bölgesi'nin 17 bakanının yaptığı açıklamaya göre, bu karar, Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF), "acil beklenmedik mali ihtiyaçlar durumunda kullanılmak üzere" 30 milyar euroluk fon sağlamasının yolunu açıyor. Bankalar, onaylanmış yeniden yapılandırma planlarını sunmalarının ardından, İspanyol hükümetinin banka kurtarma fonu yoluyla ödemelere ulaşabilecek.

Bakanların telekonferans yoluyla yaptığı görüşmenin ardından yapılan açıklamada, "Mali kuruluşlarını yeniden sermayelendirmesi için İspanya'ya verilen kredi, Euro Bölgesi'nin bir bütün olarak mali istikrarının güvenliği için sağlandı" denildi.

Bakanlar, üçüncü yılını yaşayan krizle mücadelede, Yunanistan'ın Ağustos ayındaki 3.1 milyar euroluk tahvil ödemesini yapmasına yardımcı olmak ya da İtalya'da yükselen borçlanma maliyetleri ile mücadele etmek gibi diğer konularda karar almadı. Avrupa maliye bakanlarına başkanlık yapan Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, bu ayın başında, ortak para bloğunun, Eylül ayında yapılması planlanan bir sonraki toplantı öncesi, Yunanistan'ın Ağustos ayındaki ödemesine yardımcı olmak için teknik bir çözüm bulacağını söylemişti.