Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, İspanya'nın resesyonun gelecek yıla sarkacağını kaydetmesi ve Çin'in emlak piyasası üzerinde kısıntıların süreceğini tekrarlamasının ardından satıcılı seyrediyor. ABD hisse senetleri son bir ayın en hızlı düşüşünü gösterirken, euro değer kaybetti ve emtia fiyatları aşağı yönde hareket etti.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 1 düşerek, New York saati ile 14:49'da 1,363.22 puana indi ve 25 Haziran'dan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirmeye yönlendi. Euro yen karşısında Kasım 2000'den bu yana en düşük seviyesine indi. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi beş baz puan düşerek yüzde 1.46'ya geldi. Emtia grubunu içeren S&P GSCI Endeksi yüzde 0.4 düştü ve petrol New York'ta yüzde 1.3 kaybetti. Alman tahvilleri yerine İspanyol tahvilleri tutmak için yatırımcılar istedikleri ekstra faiz rekor seviyeye çıktı.

Cleveland'da KeyCorp'un özel bankacılık biriminin şef yatırım stratejisti Bruce McCain, "Sorun henüz ortadan kalkmadı ve sinirleri bozan kısım ise, sorunun derinleşmesi" dedi ve "İspanya hayaleti yeniden ortaya çıkıyor. Durum yalnızca bankalarla ilgili değil. Piyasalarda güçlü bir ralli görmek için küresel anlamda iyileşmeye ihtiyaç duyuyoruz. Durum henüz iyi değil" değerlendirmesinde bulundu.

İspanya'da Valencia bölgesi merkezi hükümetten yardım almaya hazırlanıyor ve Avrupa maliye bakanları ülke bankalarını kurtarma planını onayladı. Bütçe Bakanı Cristobal Montoro, bugün Madrid'de yaptığı açıklamada, İspanya'nın gayrı safi yurtiçi hasılasının, hükümetin 27 Nisan'daki yüzde 0.2'lik büyüme tahmininin tersine, yüzde 0.5 daralacağını kaydetti.

İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri düşüşünü yedinci güne de taşıdı ve bu hareket sonucu faiz 26 baz puan yükselerek yüzde 7.27'ye çıktı. Ülkenin beş yıl vadeli tahvillerinin faizi ise euro dönemi rekor seviyesine çıktı.