Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın kurtarma hedeflerini tutturamayacağı endişeleri ve Çin Merkez Bankası'nın Çin ekonomisinde daha fazla yavaşlama öngörmesinin ardından gelişen piyasa varlıklarının talebi düştü; Asya paraları değer kaybetti.

Çin Merkez Bankası'nın para politikası kurulunun akademik üyelerinden Song Guoqing'in 21 Temmuz'da ülkenin ekonomik büyümesinin üçüncü çeyrekte yüzde 7.4 genişleyerek, 7. kez daralabileceğini söylemesinin ardından Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi 1 haftanın en sert düşüşünü kaydetti. Almanya Başbakan Yardımcısı Phillip Roesler dün Avrupalı liderlerin Yunanistan'ın kurtarabileceğinden şüphe duyduğunu söyledi.

Risk iştahının bugün daha çok dış faktörlerden ötürü zayıf olduğunu belirten Dai-ichi Life Research Institute Inc.'in ekonomistlerinden Tohru Nishihama, birçok Asya ülkesinin ihracata bağımlı olduğunu, bu sebeple dış faktörlerin bölge paralarını olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Güney Kore wonu, ABD doları karşısında yüzde 0.5 kayıpla 1,147.20'ye, Malezya ringgiti yüzde 0.6 zayıflayarak 3.1714'e, Tayland bahtı düşüşle 31.77 seviyesine geriledi. Endonezya rupisi yüzde 0.5 değer kaybederek 9,474'ten işlem gördü. Asya Dolar Endeksi yüzde 0.3 kayıpla 114.69 puana düşerken, endeksin yüzde 60 günlük işlem hacmi de yüzde 3.66'dan yüzde 3.70'e çıktı.

Çin, Güney Kore, Tayvan ve Tayland'ın en büyük, Malezya'nın ise en büyük 2. ihracat pazarı olmasından ötürü bu ülkeler için daha fazla önem taşıyor. İhracat, Tayvan ve Tayland ekonomilerinin üçte 2'sini, Kore'nin ise yarısını oluşturuyor.