Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvilleri, bu hafta açıklanacak olan ABD büyüme verisinin yavaşlamayı işaret edebileceği ve Euro Bölgesi'nde imalat sanayi ve hizmet sektörü verilerin olumsuz çıkabileceği beklentileri ile değer kazandı. Bu hareket sonucu, 10 yıl vadeli ABD tahvillerinin faizi rekor seviyelere geriledi.

Pacific Investment Management Co.'da (Pimco) dünyanın en büyük tahvil fonunu yöneten Bill Gross, Twitter hesabında, Bank of America Merrill Lynch'in verilerine göre, ABD Hazine tahvillerindeki negatif reel faizin yatırımcılara, Haziran ayındaki yüzde 0.4'lik düşüşün ardından bu ay yüzde 1.2 getiri sağladığı bir ortamda, "gerçek varlıkların" daha iyi bir seçenek olduğunu kaydetti.

Sydney'de RBC Capital Markets Ltd. ekonomisti Michael Turner, "ABD'de gevşek veriler, tüm dünyada ne olduğu ile oldukça uyumlu" dedi ve "Faizler oldukça düşük ve muhtemelen bir miktar güvenli liman alımları var" değerlendirmesinde bulundu.

On yıl vadeli ABD tahvillerinin faizi yüzde 1.4347 ile rekor seviyeyi gördü ve Tokyo saati ile 13:24'te, Cuma kapanışının iki baz puan altında, yüzde 1.44 seviyesinde seyrediyordu. Beş yıl vadeli tahvillerin faizi de yüzde 0.5555 ile tüm zamanların en düşük seviyesine inerken, iki yıl vadelilerin faizi yüzde 0.1933 ile Eylül 2011'den bu yana en düşük seviyesine indi.

Bloomberg'in derlediği verilere göre, bugünlerde reko seviyelere inen Hazine tahvil faizleri, son 10 yılda ortalama yüzde 3.76 seviyesinde oluştu.

Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, erken saatlerde yüzde 0.72 ile Haziran 2003'ten bu yana en düşük seviyesine indikten sonra yüzde 0.725 seviyesine geldi.