Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Temmuz ayında 62.000 – 63.550 bandında sıkışan İMKB-100’de kırılma Cuma günü itibari ile geldi. İspanya’nın yeniden sahnedeki yerini alması ile özellikle Avrupa Borsalarında görülen satış dalgası, içeride İMKB’ye de yansıdı. Bugüne bakıldığında satış baskısının hız kesmeden devam ettiği görülüyor.

Avrupa borsalarında kayıplar sorunlu ülke borsalarında % 2’yi aşmış durumda. Diğer büyük borsalarda ise %1’İn üzerinde. Cuma günü 61.400’den toparlamayı başaran ve 61.800 seviyesinin hemen altından kapatan Bileşik Endeks, bugün Cuma günkü sınırlı kaybından farklı olarak Avrupa’daki eğilime uymuş görünüyor; en azından ilk 1 saat itibari ile bu böyle.

İMKB-100, 54.000 seviyesini dip yaptıktan sonra, petrol fiyatlarındaki gerilemenin verdiği ivme ile kısa sürede, 63.500 seviyesine kadar yükselmişti. Ancak, faizlerdeki gerileme, enflasyon ve cari açık verileri ile içsel faktörlerin bu seviyeleri taşıdığı Bileşik Endeks, yıl içi tepe noktası olan 63.600’ü aşmak için yurtdışı borsalardan aradığı desteği bulamadı ve özellikle güven vermeyen konjonktür ile yeniden geri çekildi. Bu seviyesinin aşılmamasında Banka hisselerindeki yükselişi geriden takip eden Sanayi hisselerinden ihtiyaç duyulan desteğin gelmemesi oldu. Banka hisseleri ise Endeksi ancak yıl içi tepe noktasına kadar taşıdı.

Ancak geçtiğimiz hafta ile birlikte arkamızdan esen rüzgar etkisini yitirmiş gibi. Düşük işlem hacmi ile kar satışlarını 62.000 seviyesinin üzerinde karşılayan İMKB, Cuma günkü satış dalgasına yine de iyi dayandı. Ancak 62.000 seviyesinin altına gerileme, bugünkü satışları da tetiklemiş oldu. Endeks bugün Cuma günkü dip noktası olan 61400’den açsa da, kısa sürede 61bin seviyesinin altına geriledi. Banka hisselerindeki kayıp nispeten daha fazla olsa da, esasında bugün topyekün bir satış var. Cuma günü Rusya’nın yatay kapatması, acaba?, dedirtti ancak Rus borsasındaki kayıplar, şu anda İMKB’yi de aşmış durumda. Dolayısı ile yurtdışı satış dalgasının bugün etkisini yitirmesi ve yitirme ihtimali ile Bileşik Endeksin bugünü 61.300 ve 61.500 seviyelerin üzerinde kapatması, bir sonraki ivmelenme hareketi için önemli.

Cihan Başkal
Bloomberg HT Araştırma Bölümü

cbaskal@bloomberght.com