Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın en büyük dördüncü ekonomisi İspanya'nın durumu, bölgenin en küçük ekonomilerinden biri olan Slovenya'yı da tehdit ediyor.

Yatırımcıların, Avrupa'daki borç krizinin İspanya ve Slovenya'nın piyasaya girişini kapayabileceğine yönelik pozisyonlarının etkisiyle, Slovenya'nın 9 yıllık tahvillerinn getirisi de İspanya'nınkilere paralel olarak yükselip, düşüyor ve geçtiğimiz hafta da yüzde 7'nin üzerine tırmandı. Belçika, Avusturya ve Fransa'nın borçlanma maliyetleri rekor düşük seviyeye gerilerken, Slovenya'nınkiler, kötü kredilerin tırmandığı bankalarını fonlamasının gerekebileceği endişeleriyle yükseliyor.

"Slovenya kurtarma paketine başvurup başvurmasının gerekmeyeceği, kendi kontrolünde değil" diyen Capital Economics'in ekonomistlerinden William Jackson, Slovenya'nın küçük bir ekonomi olduğunu, bu sebeple de risklere açık olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz ayın tümünde yüzde 6'nın üzerine seyreden Slovenya'nın Ocak 2021 vadeli tahvillerinin getirisi, Haziran'da 7 gün de yüzde 7'nin üzerine çıktı. Ülkenin borçlanma maliyetleri 10 Temmuz'da yüzde 7.18 ile Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından şu anda yüzde 6.86'dan fiyatlanıyor.


İlgili makale için tıklayınız...