Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Yunanistan'ın temerrüte düşebileceği ve İspanya'da Valencia'nın ardından diğer bazı bölgelerin de yardım isteyebileceği endişelerinden olumsuz etkileniyor. Bu hareket sonucu, gösterge endeks, Nisan ayından bu yana en hızlı iki günlük düşüşünü gerçekleştirdi. ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse senetleri de geriledi.

BNP Paribas SA, banka hisselerindeki satışlara öncülük etti. Dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton Ltd., Çin'de bir politika yapıcısının ekonominin yavaşlamakta olduğu uyarısında bulunmasının ardından yüzde 3.3 düştü. Groupe Eurotunnel SA, karının analistlerin tahminlerinden kötü çıkmasının ardından yüzde 5.8 değer kaybetti. Dünyanın en büyük aydınlatma şirketi Royal Philips Electronics NV, karının artmasının desteği ile yüzde 7.6 yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.7 düşerek Londra saati ile 09:45'te 253.81 puana indi. Cuma günü de yüzde 1.4 düşen endeks, böylece, 4 Nisan'dan bu yana en büyük çaplı iki günlük düşüşünü gerçekleştirdi. Ancak endeks halen, Avrupa'dan Çin'e merkez bankalarının ekonomiye destek olmak için para politikalarını gevşetmelerinin etkisi ile, yedi hafta üst üste yükseliş göstererek, altı yılı aşkın sürenin en uzun süreli haftalık yükseliş dönemini yaşıyor. Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı bugün yüzde 0.9 düşerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.9 geriledi.

Kopenhag'da Nordea Bank AB kıdemli stratejisti Henrik Drusebjerg, "Piyasa, şirket karlarına bağlı olarak yükselen hisse fiyatlarını makul göstermeyi imkansız kılacak gerçeğe uygunluk testi ile karşı karşıya" dedi ve "Yunanistan ve Valencia bölgesinin kurtarma istemesi ile birlikte İspanya'ya yönelik endişeler bu gerçeğe uygunluk testinin bir parçası. Öte yandan, yatırımcılar ABD'den gelen kötü veriler ve Avrupa'dan gelen olumsuz makro haberlerle de karşı karşıya" değerlendirmesinde bulundu.

 

İlgili makale için tıklayınız...