Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Milyarder yatırımcı Mark Mobius, gelişen piyasalardaki büyümenin uzun vadede gelişmiş piyasalara göre daha iyi performans gösterecek olması ve hisse değerlemelerinin piyasadaki kötümserlikten dolayı düşmesi nedeniye, gelişen piyasalarda hisse alımı yapıyor.

Yaklaşık 45 milyar doları yöneten Templeton Emerging Markets Group'un idari başkanı Mobius, bugün Kuala Lumpur'da basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, "Bu, hisse alımı yapabilmek için harika bir zaman" dedi ve "hisse senedi fiyatları düştü. Piyasaların patladığı zamanlardan daha iyimserim. Şimdi daha iyimserim, zira daha ucuzdan alabilirz" değerlendirmesinde bulundu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Çin'de ekonomik yavaşlamanın güçlenmesi ve Avrupa borç krizinin kötüleşmesi ile birlikte, 2 mart'ta gördüğü bu yılın zirvesinden yüzde 15 düştü ve 2012 yılı kazancını yüzde 0.2'ye daralttı. Bloomberg News'un derlediği verilere göre, gelişen piyasa gösterge endeksindeki hisse senetlerinin piyasa değerlerinin toplamı, bu şirketlerin tahmini karlarının toplamının 10 katı seviyesinde. Bu oran, 1 Ağustos'ta 11.1 katı ile son bir yılın en yüksek seviyesini görmüştü. Gelişmiş ülkelerin gösterge endeksi MSCI Dünya bu yıl yüzde 3.3 yükseldi ve 12.3 katı değerlemede seyrediyor.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) 16 Temmuz'daki raporuna göre, gelişen ekonomilerdeki büyüme 2012 yılında yüzde 5.6'ya gevşeyecek ve 2013 yılında yüzde 5.9'a çıkacak. Gelişmiş piyasalar ise bu yıl yüzde 1.4 ve gelecek yıl yüzde 1.9 genişleyecek.

Mobius, Malezya, Endonezya, Çin, Rusya, Vietnam, Nijerya ve özellikle Brezilya olmak üzere Latin Amerika hisseleri toplamakta olduğunu kaydetti ve tüketici ürünleri ve ham madde şirketlerinin hisselerini tercih ettiğini sözlerine ekledi.

Mobius, "Değerlemeler şimdilerde, kötümserlikten dolayı çok ama çok düşük" dedi ve "Gelişen piyasalar zaman zaman düşük performans gösterecek, ancak uzun vadede, büyümeden dolayı muhakkak daha iyi seyredecek" değerlendirmesinde bulundu.

Mobius, yatırımcıların şidilerde hisse senedi alımlarının beş yıllık bir yatırım çerçevesinde olması gerektiğini sözlerine ekledi.