Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya ve İtalya, Avupa Birliği boç krizine yönelik endişeler sonrası fiyatların düşmesi ve euronun dolar karşısında tarihi ortalamasının altına inmesinin ardından hisse senetlerinde açığa satışları yasakladı.

İspanya'da hisse senedi piyasası regülatörü CNMV, "aşırı volatil" ortamda nedeniyle, tüm hisse senetlerinde açığa satışları üç aylık bir süre için yasakladığını duyurdu. İtalyan regülatör Consob da, bir hafta sürmesi planlanan açığa satış yasağının, "hisse senedi piyasalarında son dönemdeki performanstan" dolayı, bazı bankacılık ve sigorta şirketlerine uygulanacağını duyurdu.

Bugünkü yasaklar, Societe Generale SA dahil Avrupa bankalarının 2008 krizinden beri en düşük seviyesine inmesinin ardından piyasalara istikrar kazandırmak için, Fransa, Belçika, İspanya ve İtalya'nın Ağustos ayında finans hisselerinde açığa satışları geçici bir süre için yasaklama uygulamasını hatırlattı.

Dublin'de Danske Bank A/S kıdemli dealerı Owen Callan, "Özellikle akıllıca bir hareket olduğunu düşünmüyorum, ancak bekleniyordu" dedi ve "Son kez bu uygulamaya gidildiğinde, etkisinin uzun sürmediği görülmüştü. Bu yasaklar, hedge fonların spekülasyonunu önlemeye çabalıyor, ancak satış dalgası spekülasyondan dolayı değil. Piyasayı aşağı getiren hedge fonlar değil" değerlendirmesinde bulundu.

CNMV, İspanya'daki yasağın tezgah üstü piyasa türev araçlarını da kapsadığını kaydetti. Piyasa yapıcıların aktiviteleri, bu tedbirlerin dışında tutuldu.

Avrupa Menkul Kıymetleri ve Piyasaları Otoritesi (ESMA) sözcüsü David Cliffe, ESMA'nın bu yasakların "farkında" olduğunu kaydetti. ESMA, Avrupa Birliği'nde piyasa kurallarının uygulanmasında uyumlu hareket edilmesi için geçen yıl kurulmuştu.