Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikan hisseleri, Avrupa'nın borç krizinin daha da derinleşeceği endişeleri ve bir Çin Merkez Bankası danışmanının ekonomide büyümenin daha da soğuyabileceğini söylemesiyle beraber düşüşe geçti ve Standard & Poor's 500 Endeksi Nisan ayından beri en büyük 2 günlük düşüşünü yaşadı.

Morgan Stanley ve Bank of America Corp. en az yüzde 2'lik düşüş yaşayarak Avrupalı bankalardaki değer kaybını takip etti. İspanyol tahvil faizleri, bölgesel hükümetlerin yardım isteyebilecekleri umuduyla yükselişe geçti. Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. yüzde 4.2 düşerek emtia üreticileri içerisindeki kaybı hızlandırdı. Dünyanın en büyük restaurant zinciri McDonald's Corp., kârının beklenenden daha az gelmesiyle yüzde 2.8 düştü.

S&P 500 New York saatiyle 10:16'da yüzde 1.8 kayıp yaşayarak 12,595.30 puana geriledi. Endeks, iki gün boyunca toplam yüzde 2.8 düştü. Dow Jones Industrial Average 227.27 puan, veya yüzde 1.8 gerileyerek, 12,595.30 puan oldu. S&P 500 Endeksindeki şirketlerin işlem adedi, bu raporun yazıldığı sırada 30 günlük ortalamasının yüzde 16 üzerindeydi.

San Francisco merkezli BlackRock Inc.'in şef küresel yatırım stratejisti Russ Koesterich, yatırımcıların "uçurumun kenarında" olduğunu söyledi. Koesterich, "Çin büyümesi yavaşladı. Avrupa'daki güvenlik duvarlarının yeterince geniş olup olmadığı belli değil. İspanyol bölgesel hükümetlerinin borcu olduğunu biliyorduk. Asıl soru, bunun ne kadar kötü olduğu. Dolaptan başka ne iskeletler düşecek?"    

Hisseler, Yunanistan'ın Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'den oluşan kreditör troykasının Atina'ya varması öncesi küresel düşüşe katıldı. İspanya'da, Katalonya hükümetten yardım isteyebilecek bölgeler listesine katıldı. İspanya'nın 10 yıl vadeli getirileri ilk defa yüzde 7.5'in üstüne çıktı.