NYT: Türk ekonomisi aşırı ısınmış olabilir
-
Türkiye ekonomisinin son yıllardaki hızlı büyümesine dikkat çeken New York Times gazetesi, ancak ekonominin "aşırı ısınmış" olabileceğini yazdı
The New York Times gazetesi, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın "Bir zamanlar bizi 'hasta adam' olarak niteleyenler, şimdi kendileri hasta" sözlerinden yola çıkarak başlıklandırdığı haberinde, Türkiye ekonomisindeki gelişmeyi ve sıkıntıları değerlendirdi.
Avrupa ekonomik krizle kırılırken, Türkiye'nin artan alışveriş merkezleri ve zenginlerine dikkat çeken gazete, Türkiye'nin en büyük ihracat ortağı Avrupa Birliği'ndeki sıkıntılara rağmen ekonominin bu yıl yüzde 4 büyüme beklediğini yazdı.
Ancak gazete, Türkiye'deki "bolluk" sinyallerine rağmen, ekonomistlerin, Türk ekonomisinin aşırı ısınma ve duraklama riskine karşı uyarılarını aktardı.
Analistlerin tüketici kredilerindeki büyüme patlamasının, bu yıl GSYH'nin yüzde 8'ini oluşturması beklenen cari açık kaygılarını artırdığının belirtildiği haberde, bu oranın geçtiğimiz yılki yüzde 10'dan daha az, ancak hâlen daha "endişe verici" olduğuna dikkat çekildi.
Gazete, bu ölçekteki "finansal deliklerin" önceki yıllarda 2 büyük ekonomik krize neden olduğunu hatırlatarak, bu ihtimalin şu anda azımsanıyor olabileceğini yazdı.
Carnegie Enstitüsü'nde ziyaretçi profesörlük yapan ekonomist Sinan Ülgen'in görüşlerine yer verilen haberde, Ülgen'in Türk ekonomisinin yavaşladığını ve eğer dış şartlarda ilerleme olmazsa 2009'daki gibi geri sıçramanın mümkün olmayabileceği ifadeleri aktarıldı. Ülgen, hükümetin bu senaryoyu çok fazla "dikkate almadığını" söyledi.
New York Times aynı zamanda IMF'nin bu yıl için öngördüğü yüzde 2.3 oranındaki büyüme tahmini, IMF Başkanı Christine Lagarde'ın "kırılganlık" uyarıları ve Standard&Poor's'un Mayıs'taki not indirimine yer verdi.