Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel yavaşlamanın şirket kazançlarını olumsuz etkileyeceği endişeleriyle Çin Borsası 2009'dan bu yana en düşük seviyesine işaret etti.

China Coal Energy Co. ve Datong Industry Co., petrolün New York'ta 1 haftanın en düşüğüne yakın seyretmesiyle değer kaybetti. Poly Real Estate Group Co., China News Service'in Nanjing şehrinin ilk ev alımlarında konut fonu kredileri sunmayı planladığını yazmasının ardından primlendi. HSBC ve Markit Economics'in öncü PMI göstergesi, Çin'de imalattaki yavaşlamanın Temmuz'da hız kesebileceğinin sinyalini verdi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 kayıpla 2,136.44 puana gerileyerek Mart 2009'dan bu yana en düşük kapanışına yöneldi. CSI 300 Endeksi yüzde 0.1'in altında düşüş kaydetti ve 2,364.90 puana indi. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 2.1 aşağıda kapandı.

Ekonomideki aşağı yönlü seyirin henüz sonlanmadığını ve kazançların yatırımcılara kötü sürpriz yapabileceğini söyleyen West China Securities Co.'nun analistlerinden Wei Wei, ancak hükümetin her an büyümeyi destekleyici önlemleri açıklayabileceğini hatırlatarak, "Son düşüşler ve politika görünümü göz önünde bulundurulduğunda, daha fazla sert düşüş çok olası değil" deddi.

Şanghay Bileşik Endeksi, ekonomik yavaşlamanın derinleştiğine ilişkin endişelerin etkisiyle 2 Mart'ta kaydettiği bu yılın zirvesinden yüzde 13 düştü. Endeks tahmini kazançlarının 9.5 katından fiyatlanıyor.