Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, bu yıl ülke ekonomisinin yüzde 7'den fazla daralabileceğine işaret ederek, ilk hedeflerinin durgunluğu frenlemek olduğunu söyledi.

Yeni Demokrasi Partisinin parlamento grup toplantısında konuşan Samaras, bu yıl Yunan ekonomisinde durgunluğun yüzde 7'den fazla olabileceğinin ortaya koyulduğunu kaydetti.

İlk hedeflerinin durgunluğu frenlemek, toparlanmaya geçmek ve istihdam yaratmak olduğunu belirten Samaras, ''Bugün işsizlik yüzde 24'e yaklaşıyor. Bunu dört yıl içinde yüzde 10'a indirebilirsiniz'' dedi.

Samaras, 2014 yılında toparlanmaya ve kalkınmaya geçilebileceğine işaret ederek, ilk amaçlarının Yunanistan'ın uluslararası itibarını yükseltmek olduğunu dile getirdi.

Hedefleri arasında Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile imzalanan borç anlaşmasının bazı koşullarını değiştirmenin yer aldığını belirten Samaras, bu konuya Avrupa'da zemin kazandırdıktan sonra Avrupalı ortakları ile anlaşma halinde değiştirmeye başlayabileceklerini vurguladı.

Samaras, bu yılki programın uygulanmasında gecikmeler olduğuna, bunların hızla düzeltilmesi gerektiğine dikkati çekerek, ''Ortaklarımız hedeflerimize saygılı olduğumuzu bilsinler'' diye konuştu.

Çalışmalarına, kararlı bir şekilde Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ilanı ile devam edeceklerini söyleyen Samaras, deniz yatağı üzerinde bulunan enerji kaynaklarının kullanımı için bunun büyük bir adım olacağını, ülkenin uluslararası konumunu da güçlendireceğini kaydetti.

Samaras, borç yüklü ülkenin bu kaynaklara ulaşmasının önemine işaret etti.

Öte yandan AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF temsilcilerinden oluşan ''Troyka'' heyetinin bugün Atina'da olacağı, heyetin Perşembe günü Maliye Bakanı Yannis Sturnaras, Cuma günü ise Başbakan Antonis Samaras ile görüşeceği bildirildi. Mali programın uygulanması ve reformlardaki ilerlemeye odaklanacak heyetin, Ağustos ayına kadar Atina'da çalışmalarını sürdürmesi bekleniyor.