Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in yavaşlayan ekonomisi karşısında ciddi aşağı yönlü risklerin bulunduğunu ve ülkenin yatırımlara fazla bağlı olduğunu savunan Uluslararası Para Fonu IMF, liderleri, tüketimi desteklemeye ve vatandaşların tasarruflarını konuttan uzaklaştırmaya çağırdı.

Washington'daki fonu Çarşamba günü, Çin ekonomisinin yumuşak iniş yapacak gibi göründüğünü, ancak bunu başarmanın temel bir sorun teşkil ettiğini söyledi. IMF, Çin'in gerekirse dış faktörlerdeki bozulmaya karşı, özellikle mali politika yoluyla önlem alabilecek durumda olduğunu belirtti ve yuanın hâlen daha bir miktar değerinin altında seyrettiğini tekrarladı.

IMF'nin değerlendirmesi dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in 6 çeyrektir süregelen yavaşlamasını kontrol altına alma çabaları ile daha fazla tüketime kayarak uzun vadeli büyüme karşısındaki tehditlerin sınırlandırılması arasındaki gerilime bir kez daha dikkat çekiyor. Pekin Hükümeti 6 Temmuz'da 1 ay içinde 2. kez politika faizini indirdi ve yatırımları artırdı.

IMF'nin Çin ekibinin müdürü Markus Rodlauer, "Yetkililer ayaklarını frenlerden çektiğini, ancak henüz gaza tam basmadı" dedi.