Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da bugün açıklanacak iş dünyası güveni verisinin 2010'dan bu yana en zayıf değerine işaret etmesinin beklenmesiyle euro, dolar karşısında son 2 ayın en uzun süreli düşüşünü kaydetti.

İtalya'nın dün borçlanma maliyetlerinin, ülkenin bu haftaki tahvil ihalelerini zorlaştırarak yükselmesinin ardından euro, yen karşısında 11 yılın en düşüğünün yüzde 0.2 uzağında seyretti. Moody's Avrupa kurtarma fonu EFSF'nin kredi notunun görünümünü "durağan"dan, "negatif"e çekti. Japonya'nın Haziran'da sürpriz şekilde dış ticaret fazlası vermesi üzerine yen, 16 önemli para karşısının çoğuna karşı dün kaydettiği kazançları devam ettirdi.

Avrupa'daki ekonomik zayıflıklarının çevre ekonomilerinden, Almanya gibi çekirdeğe kaydığını belirterek bugünkü verinin de buna işaret edeceğini öngören Bank of New Zealand'ın Döviz stratejistlerinden Mike Jones, "Avrupa'nın büyüme motoru bile hızını kaybediyor, bu da Avrupa'daki beklentileri olumsuz etkiliyor" dedi. Jones, bu faktörlerin euroyu zayıflatacağını söyledi.

Euro, dolar karşısında 1.2071'den işlem gördü. Euronun dolar karşısında düne kadar kaydettiği 5 günlük kayıp dönemi, Avrupa'nın ortak para biriminin Mayıs'tan bu yana en uzun süreli düşüşüne işaret etti. Euro, yen karşısında dün 94.12 seviyesinden Kasım 2000'den bu yana en düşük seviyesine gerilemesinin ardından bugün çok değişmedi ve 94.35 yen seviyesinde seyretti. Dolar karşısında son 5 günde yüzde 1.1 değerlenerek 78.18 düzeyine çıkan yen, bugün 78.16'dan fiyatlanıyor.

Münih merkezli IFO entitüsünün bugün Almanya'daki iş dünyası güven endeksinin Temmuz'da Mart'tan bu yana en düşük seviyesi olan 104.5 puana gerilediğini açıklayacağı tahmin ediliyor. IFO endeksi geçtiğimiz ay 105.3 puan olarak gerçekleşmişti.