Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Avrupa krizinin kötüleşmekte olduğı endişelerinin arttığı bir ortamda, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Çin'in aşağı yönlü risklerle karşı karşıya olduğunu açıklaması ile birlikte, son dört gün içinde üçüncü kez düşebilir.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.8 düşüşle ton başına 7,355 dolara kadar inerek 28 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, Tokyo saati ile 10:59'da 7,420 dolar seviyesine geldi. Eylül vadeli bakır kontratı, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 yükselerek pound başına 3.3665 dolara ulaştı.

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, 27 Temmuz'da Avrupa Merkez Bankası (AMB), Avrupa Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu'ndan oluşan uluslararası kreditörler "troykası" ile biraraya gelmeden önce, Atina'da Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Barroso ile görüşecek. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service, dün Almanya'nın "Aaa" olan kredi notunun görünümünü negatife düşürdü.

Seul'de Korea Exchange Bank Futures Co. kıdemli traderı Hwang Il Doo, "Yunanistan konusu, metaller dahil, tüm finans sektörlerinin temel faktörü" dedi ve "Piyasa bekleyişleri halen zayıf kalmaya devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

IMF dün yaptığı açıklamada, Çin'in yavaşlamakta olan ekonomisinin önemli aşağı yönlü risklerle karşı karşıya olduğunu ve yatırıma çok fazla bağımlı kaldığını kaydederek, liderlere tüketimi artırmaya ve vatandaşlarının tasarruflarının konuttan başka sektörlere kanalize edilmesine yönelik çabalar göstermesi çağrısında bulundu.

Kasım vadeli bakır kontratı, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.4 düşerek ton başına 54,310 yuana (8,572 dolar) indi.

Aluminyum, kurşun, nikel ve kalay da Londra'da değer kaybederken, çinko yükseldi.