Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da iş dünyası güveni, kötüleşmekte olan Euro Bölgesi borç krizinin ekonomik büyüme ve şirket karlarının görünümünü olumsuz etkilemesi sonucu, Temmuz ayında da düşerek, gerilemesini üçüncü aya taşıdı ve iki yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

Münih'te Ifo enstitüsünün açıkladığı ve 7,000 üst düzey yetkiliye dayandırdığı rapora göre, iş dünyası güveni Temmuz ayında, Haziran ayındaki seviyesi olan 105.2'den 103.3'e indi. Bu, Mart 2010'dan bu yana en düşük düzeyi işaret ediyor. Bloomberg News'un anketine katılan 35 ekonimistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 104.5 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service, 23 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın eurodan çıkabileceği riskini ve İspanya ve İtalya gibi ülkelerin yardım çağrısında bulunma olasılığın artmasını işaret ederek, Almanya'nın "Aaa" olan kredi notunun görünümünü negatife düşürdü. Bundesbank bu hafta yaptığı açıklamada, Almanya ekonomisinin ikinci çeyrekte iç talebin desteği ile muhtemelen ılımlı bir büyüme gösterdiğini kaydederken, son veriler, imalat sanayi ve hizmet sektöründe daralma olduğunu işaret etti.

Münih'te UniCredit Group ekonomisti Alexander Koch, "Eğer Euro Bölgesi çökerse, güçlü istihdam piyasası bile Almanya'yı koruyamaz" dedi ve "Şimdiye dek, ekonomi çok sallantıda değil, ancak durum krizin nasıl evrileceğine bağlı" değerlendirmesinde bulundu.