Advertisement
PİYASALAR ABONE OL


Euro krizinin derinleşmesiyle yatırımcıların riskli gelişen piyasa varlıklarından uzaklaşması üzerine Asya paraları, Güney Kore wonu öncülüğünde düşüş kaydetti.

Won, merkez bankasının, Tüketici Güveninin son 5 ayın en zayıf seviyesine gerilediğini açıklamasının ardından 1 haftanın en düşük değerini kaydetti. Tayvan doları, Yunanistan'ın borç azaltma hedeflerini tutturamayacağı spekülasyonu üzerine 6 ayın en düşüğüne gerilerken, yuan da IMF'nin, Çin ekonomisi karşısında ciddi aşağı yönlü risklerin bulunduğunu söylemesinin ardından Eylül'den bu yana en zayıf düzeyine işaret etti.

Çin'de büyümenin yavaşlaması, Avrupa'da da borç krizinin kötüleşmesinin sermaye akışını gelişen piyasalardan uzaklaştıracağını belirten Haitong International Securities Co.'nun Döviz analistlerinden Patrick Cheng, bazı fonların, risk duyarlılığıyla Çin'den uzaklaşarak dolara yöneldiğini söyledi.

Güney Kore wonu, ABD doları karşısında yüzde 0.4 değer kaybederek 1,150.60'e, Endonezya rupisi yüzde 0.3 zayıflayarak 9,500'e geriledi. Tayvan doları da yüzde 0.2 kayıpla 30.171 seviyesinden işlem gördü.

Asya'da en çok işlem gören para birimlerinin göstergesi Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi bu ayın en düşük seviyesini kaydetti. Endeksin 60 günlük volatilitesi yüzde 3.76'dan yüzde 3.74'e geriledi. MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün de yüzde 0.8 düşerek, son 4 gündeki kayıplarını yüzde 3.7'ye çıkardı.