Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın İspanya'nın mali kaderi ile başarısız bankaları arasındaki bağı kırması, Avrupa Merkez Bankası'na banka denetimlerinde daha fazla yetki verilmesine bağlı görünüyor.

Euro Bölgesi liderleri Almanya'nın şüphelerini, AMB'nin endişeleri giderip, anlaşmazlıkları aşıncaya kadar, İspanya, bankalarının 100 milyar dolarlık kurtarmasıyla idare etmek zorunda kalacak. Politika yapıcılar, İrlanda ve İzlanda'da olduğu gibi bankaların, hükümeti iflas ettirmesinden oluşabilecek kayıplardan vatandaşları korumak istiyor.

Bankalar ve hükümetler arasındaki bağın kırılmasının gerektiğini savunan İngiltere Finansal Hizmetler Otoritesi Başkanı Adair Turner, aksi takdirde Euro Bölgesi projesinin suya düşebileceğini söyledi. Turner, Euro Bölgesi'nin, bankaları doğrudan sermayelendirebilecek merkezi bir fon oluşturulmasına yönelik hızlı bir ilerleme kaydetmesinin gerektiğini belirtti.

Yetkililer, bankalar ve hükümetler arasında, birbirinin borçlarını kötüleştiren bağı kırmanın ilk adımı olarak Eylül'e kadar AMB'yi banka denetimindeki tek söz sahibi kurum hâline getirmeye çalışıyor. İspanya'nın banka kurtarmasında aracı kurum rolü oynamış olması, ülkenin bprçlanma maliyetlerini yüzde 7.5'in üzerine sıçratarak, Euro dönemi rekoruna tırmandırdı. Almanya'nın 10 yıllık tahvillerinin getirisi ise yüzde 1.2'de seyrediyor.

Londra'daki UniCredit Bank AG'nin küresel başekonomisti Erik Nielsen, "Bir İspanyol bankasının kapısına 'AMB denetiminin altında' yazısını astığı gün mevduat kaçışı sona erer" dedi.

İlgili makale için tıklayınız...