Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya ve İtalya tahvilleri, Avrupa Merkez Bankası'nın, borç krizinin yayılmasını önlemek için bölge kurtarma fonunun gücünü artıracağı spekülasyonu ile değer kazandı.

Bu hareket sonucu, İspanya'nın iki yıl vadeli tahvillerinin faizi, Avrupa Merkez Bankası konsey üyesi Ewald Nowotny'nin, bölge kurtartma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması'na (ESM) bankacılık lisansı verilmesi lehine tartışmalar olduğu yolundaki açıklaması sonrası, rekor seviyeden gevşedi. Almanya tahvilleri, 3 milyar euro (3.6 milyar dolar) tutarında 30 yıl vadeli borçlanma kağıdı satışının ardından düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Almanya'da iş dünyası güveni, İfo enstitüsüne göre, Temmuz ayında iki yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

Paris'te Societe Generale SA faiz stratejisi küresel müdürü Vincent Chaigneau, "ESM'i bankaya dönüştürmek bir kumar olabilir" dedi ve "Şimdiye dek, AMB bu gibi fikrilerin karşısında durdu. Böyle bir adımın yeterli siyasi desteği alım almayacağı meçhul. Bu, siyasi bir soru olarak kalmaya devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

İspanya'nın iki yıl vadeli tahvillerinin faizi, yüzde 7.147 ile 1996'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktıktan sonra, sekiz baz puan ya da 0.08 yüzde puanı düşüşle, Londra saati ile 09:45'te yüzde 6.82'ye geldi. Temmuz 2014'te vadesi dolacak yüzde 4.75 faizli tahvillerin fiyatı, 0.155 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 1.55 euro yükselerek 96.255'e geldi.

İki yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi ise beş baz puan düşüşle yüzde 5.01'e indi.