Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Piyasalar tüm dikkatini merkez bankalarına çevirdi

Piyasalar tüm dikkatini merkez bankalarına çevirdi

Yurt dışında gerginlik artarken Türkiye'de işler karıştı

Giriş: 01 Ağustos 2012, Çarşamba 09:27
Güncelleme: 01 Ağustos 2012, Çarşamba 09:27

ÖNCE ABD, SONRA AB

Bugün tamamlanacak olan ABD Merkez Bankası (FED) toplantısı sonrasında TSİ 21:15’te karar açıklanacak. Bloomberg anketine katılan 58 ekonomistin cevaplarına göre % 88’lik kısım bu toplantıda genişlemeci bir karar alınmasını beklemiyor. Bir süredir FED’in destek olacağını düşünen yatırımcılar ise bunu riskli varlıklara yansıtmışlardı. Uzun vadeli faizlerin daha önce öngördüğü 2014 sonundan da uzun süre düşük kalacağını açıklamak FED’in seçeneklerinden biri. Bankaların FED’de tuttukları aş‘kın rezervlere ödenen % 0.25’lik fazin kaldırılması da bir opsiyon. İngiltere’de başlanan ve daha önce 2008’de ABD’de uygulanan, kredi vermek isteyen bankalara yardım edilmesi de masanın üzerindeki bir araç. Yatırımcıların en fazla arzuladıkları parasal genişleme (QE) ise hem hazine tahvilleri hem de mortgage bazlı bonolar üzerinden olabilir. Ekonomistlerin asıl beklentisi 12 Eylül’deki Para Politikası Kurulu’nda (FOMC) genişleme kararı alınacağı yönünde. % 48’lik kesim bu ay genişleme beklerken 48 ekonomistin 34’ü alımların hazine ve mortgage arasında bölünmüş olacağını ve toplam büyüklüğün 600 milyar doları bulacağını belirtiyorlar.

ESM BANKA MI, FON MU?

Perşembe günü faiz kararı ve diğer tasarruflarını açıklayacak olan ECB’den beklenti büyük. EFSF / ESM gibi krizi çözmek için kurulu fonların ECB ile beraber çalışabileceği beklentileri yükselmişken Alman Maliye Bakanı Schaeuble ESM’e bankacılık lisansı verilmesinin söz konusu olmadığını ve bunun görüşülmediğini açıkladı. Açıklamaların ardından liderlerin henüz aralarında anlaşmadıkları ve ECB Başkanı Draghi’nin tutamayacağı sözler verdiği fiyatlandı. ESM’e (Avrupa İstikrar Mekanizması) bankacılık lisansı verilmesi durumunda sorunlu ülke tahvilleri alan fonun daha sonra bunları kullanarak ECB’den yeniden fon sağlayabileceği beklentisi hakimdi. Son gelinen nokta itibariyle henüz Alman Anayasa Mahkemesi onaylamadığı için ESM devreye girebilmiş değil ve aktif olan EFSF‘nin (Avrupa Finansal İstikrar Fonu) kapasitesi ise 200 milyar eurodan küçük. 200 milyar eurluk Yunanistan için harcanan çabanın yoğunluğunu ve maliyetini gören piyasa katılımcıları da bu kadar küçük bir fonun İspanya ve İtalya gibi ülkelerin sorunlarına çare olamayacağını fiyatladılar.

ASYA NEYİ FİYATLIYOR?

ABD’de hisse senetleri günü S&P için % 0.43 düşüşle tamamlarken vadeli işlemlerde 1.374 seviyesi okunuyor ve değişim yok. Avrupa’nın genelini kapsayan Eurostoxx 600 Endeksi ise dünü % 0.97 düşüşle tamamladı. Euro / Dolar 1.2310’dan alıcı buluyor. MSCI Asya Endeksi % 0.5 düşüşte. Tayvan’da 2. Çeyrekte daralma yaşandı. Güney Kore’de sanayi üretimi gerilerken TÜFE’nin son 12 yılın dibinde olması faiz indirimi beklentilerini ateşledi. Hindistan’da merkez bankası büyümeye ilişkin tahminini aşağı çekerken enflasyon beklentisini ise yukarı çekmişti. Dünkü ekonomik tahminlerinin ardından zorunlu karşılıklarda 1 tam puan indirime giden Hint Merkez Bankası gevşeme moduna destek veriyor. Çin’de ise resmi PMI (Satın Almacılar Endeksi) genişleme ve daralma sınırı olan 50’nin 0.1 puan üzerinde açıklandı ve ekonomik yavaşlama endişelerine katkıda bulundu. Başbakan Wen’den gelen açıklamalar ise bölgeye destek oluyor. Yılın ikinci yarısında canlandırmanın artacağını açıklayan liderin vurgusu ikinci yarıdaki resmi toparlanma beklentisiyle de uyumlu. Şanghay Bileşik Endeksi % 0.9 primli, Hong Kong’da ise hisseler % 0.44 artıda. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.05 primli.

EMTİADA SATIŞ

Temmuz ayını yükselişle tamamlayan S&P GSCI Emtia Endeksi dün % 1.36 geriledi. ABD tipi ham petrol varil başına 88 doların altına inerken Brent petrol 104.59’dan ekranalara yansıyor. ABD Tarım Bakanlığı’ndan gelen ve ürünlerin kötü durumda olduğuna işaret eden raporların devam etmesi soya, mısır ve buğdayı taşımaya devam ediyor. Tahıllarda % 1’e yakın alımlar görülüyor. Değerli metallerde karışık seyir yaşanırken spot altının ons başına fiyatı 1.614 ve nakit gümüş ons başına 28.01’den alıcı buluyor. Çin’den gelen canlandırma beklentileri ve gerileyen risk iştahı bakır fiyatını dengeliyor. COMEX yakın vadeli bakırda değişim yok.

YURT İÇİNDE PARÇALI FİYATLAMA

Yılbaşından bu yana ilgi gören bono piyasasına giriş devam ederken 2 yıllık gösterge tahvil ve 2 yıllık swap faizleri düşmeye devam ediyor. İki gösterge de geçen yılın sonbahar seviyelerine dönerken gösterge tahvilin bileşik faizi % 7.62’ye, 2 yıllık swap faizi ise % 6’nın altında seyrediyor. Varlıkların ölçüldüğü para birimi olan TL ise girişlere şahit oluyor. Azerbaycanlı şirketlerin ilgisinin arttığı yönündeki haberler ile dolar bozum süreci devam ederken dün 1.7890 test edildi. Sepet Kur’da 2 seviyesi kırılırken bugün ise kar satışları görülüyor. Dolar / TL güne 1.7943’ten başlıyor. Dış ticaret verisinin Haziran ayı için 8 milyar dolar beklenirken 7.2 olarak açıklanması da cari açıkta daralmanın süreceği beklentisi yarattı. Borsada ise kar satışları ve bilançolar satıldı. Avrupa’daki modun gün içinde bozulmasıyla beraber satışları gören 100 Endeks % 1.19 düşüşle 64.259 puana indi. Beklentilerin altında kalan Garanti Bankası karıyla beraber hisseler % 2.78 değer kaybederken banka hisseleri günü ksımen olumlu beklentilerle % 0.82 aşağıda tamamladılar. Sanayi hisseleri ise % 1.4 düşüş sergilediler. 2. Çeyrek karının beklentileri aşacağı beklentisiyle İş Bankası % 2.73 prim yaptı. Bugün açıklanacak olan ihracat rakamları ve İTO Enflasyonu izlenecek.

Günün verileri şu şekilde:

Almanya'da Temmuz ayı imalat sektörü PMI açıklanacak 10:55

Euro Bölgesi'nde Temmuz ayı imalat sektörü PMI açıklanacak 11:00

TİM Türkiye'ninTemmuz ayı ihracat verilerini açıklayacak 11:00

İTO İstanbul'da Temmuz ayında gerçekleşen enflasyon verilerini açıklayacak 12:00

Almanya, 5 yıl vadeli federal tahvil ihraç edecek 12:30

ABD'de Temmuz ayı Challenger işten çıkarmalar verisi açıklanacak 14:30

ABD'de Temmuz ayı ADP özel sektör istihdam verisi açıklanacak 15:15

ABD'de Temmuz ayı imalat sektörü PMI açıklanacak 16:00

ABD'de Haziran ayı inşaat harcamaları açıklanacak 17:00

ABD'de Temmuz ayı ISM imalat endeksi açıklanacak 17:00

ABD'de haftalık petrol stok verileri açıklanacak 17:30

ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararını açıklayacak 21:15

Gökhan Şen (gsen@bloomberght.com)

Bloomberg HT Araştırma Bölümü