Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de endeks vadeli kontratları, özel sektör istihdamının geçen ay beklenenden daha hızlı arttığını gösteren veri sonrası yükselişini sürdürüken, yatırımcıların dikkatleri, bugünkü Fed politika toplantısından çıkacak sonuçlara çevrilmiş durumda. İspanya ve İtalya'da tahvillerin ralli yapmasıyla Avrupa hisse senetleri de yükseldi.

S&P 500 vadelileri New York saatiyle 08:35'te yüzde 0.3 yükseldi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 ilerledi. Dolar, 16 önemli para biriminin 11'i karşısında değer kaybederken, ABD Hazine tahvilleri geriledi. İspanya'nın iki yıl vadeli tahvil faizleri son altı günde beşinci kez düşerek 29 baz puan gerilerken, benzer vadeli İtalyan tahvil faizleri 21 baz puan düştü. Bakır yüzde 0.8 değer kaybetti.

Ekonomistlerin bugünkü politika açıklamasından önce yaptıkları tahminlere göre, Fed Başkanı Bernanke büyük ihtimalle bu hafta geniş çaplı varlık alımının 3. raundunu duyurmaktan vazgeçecek ve 600 milyar dolarlık devlet tahvili alımı planını açıklamak için Eylül ayına kadar bekleyecek. Avrupa'dan Çin'e imalat üretiminde zayıflık gösteren veriler, politika yapıcıların küresel toparlanmayı teşvik etmek için daha fazla önlem alacakları yönündeki söylentileri çoğalttı. Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin euroyu korumak için gereken her şeyi yapacağını açıklamasının ardından dün de Çin Komünist Parti Liderleri istikrarlı büyümeyi sağlayabilmek için kararlılıklarını duyurdular.

Saxo Bank A/S hisse stratejisti Peter Garnry, "Piyasalar açıkça daha fazla merkez bankası müdahalesi umuduyla ilerliyor" dedi. Garnry ayrıca herkesin Draghi'den bir başka ikincil piyasa alımı yaparak İspanya ve İtalya tahvil faizlerini düşürmesini beklediğini belirtti.