Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Bernanke büyük ihtimalle bu hafta geniş çaplı varlık alımının 3. raundunu (QE3) duyurmaktan kaçınacak. Bloomberg News anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanına göre, Bernanke, 600 milyar dolarlık tahvil alımı planını açıklamak için Eylül ayına kadar bekleyecek.

Ekonomistlerin yüzde 88'i dün Washington'da başlayan ve bugün sona erecek toplantıda, Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) yeni tahvil alımlarına başlamaktan kaçınacağını söyledi. 25-27 Temmuz arasında yapılan ankete katılan 58 ekonomistin yüzde 48'i, FOMC'nin tahvil alım programını 12-13 Eylül'deki toplantısında duyuracağını öngörüyor.

Bernanke bu ay ABD Kongresi'ne yaptığı konuşmada istihdam piyasasının, yüzde 8'in üzerinde takılı kalan işsizlik oranını düşürmede "sürdürülebilir ilerleme" sağlayamaması durumunda FOMC'nin daha fazla önlem alabileceğini söylemişti. Barclays Plc'nin kıdemli ABD ekonomisti Michael Gapen, FOMC'nin borçlanma maliyetini düşürme, büyümeyi hızlandırma ve işsizliği düşürme amacıyla varlık alımına başlamadan önce istihdam sektörüyle ilgili daha çok veri görmek istediğini söyledi.

Gapen, politika yapıcıların hemen bir şey yapmak zorunda olmadığını, çünkü ikinci çeyrekte gerçekleşen yüzde 1.5'lik büyümeyle ekonominin durumu kurtardığını söyledi. Gapen, "Fed'e şimdilik yerinde oturma kabiliyetini veren finansal piyasa koşullarının çok fazla zayıflamamış olmasıdır" dedi.

Bu hafta varlık alımını artırmadan ziyade, Fed'in politika faizini 2014 yılı sonuna kadar sıfıra yakın tutma taahüdünü, bu sürenin ötesine genişletme ihtimali daha fazla. Ekonomistlerin yüzde 26'sı merkez bankasının bu tarihi daha ileri alacağını beklerken, yüzde 74'ü ileriye dönük yol tarifini değiştirmeyeceğini belirtti.