Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de imalat sanayi Temmuz ayında beklenmedik bir daralma göstererek, bu seyrini ikinci aya da taşıdı. Bu durum, küresel ekonomilerdeki yavaşlama ile birlikte, ekonominin dayanak noktasının halen iyileşme konusunda zorluk çektiğini işaret ediyor.

Institute for Supply Management'ın (ISM) açıkladığı imalat sanayi endeksi, Haziran ayındaki 49.7 seviyesinden, Temmuz ayında fazla değişmeyerek 49.8 seviyesine geldi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanına göre, bu verinin 50.2 seviyesine çıkarak genişleme işaret etmesi bekleniyordu. Bu verinin 50 seviyesinin altında çıkması, sektörde daralma olduğunu işaret ediyor.

Hanehalkı harcamalarındaki yavaşlama, yüzde 8'in üzerinde seyreden işsizlik oranı, Avrupa borç krizi ve yavaşlayan küresel büyüme, ekonomideki güçlenmenin kaynağı olan imalat sanayi için sıkıntı oluşturuyor. Fabrikalar ayrıca, kanun yapıcıların otomatik hükümet harcamalarına getirilen kısıntıları önleyemeyeceği ve gelecek yıl yürürlüğe girecek daha yüksek vergilerden dolayı şirketlerin harcamalarını azaltması nedeniyle de üretimlerini artırmıyorlar.

New York'ta BNP Paribas'ın ABD ekonomisti Yelena Shulyatyeva, veri açıklanamdan önce yaptığı değerlendirmede, "İşletme yatırımları yavaşlıyor" dedi ve "Tüketiciler temkinli ve ihracat küresel yavaşlamadan olumsuz etkilenecek" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg News'un anketine katılan 84 ekonomistin veri için tahminleri 48.5 ile 52 arasında değişti.

İmalat sanayi, ABD ekonomisinin yaklaşık yüzde 12'sini kapsıyor ve Haziran 2009'da başlayan ekonomik genişlemenin temel taşını oluşturuyor.