Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisseleri, yatırımcıların, dünyanın en büyük ekonomisini destekleme adına alınacak ekonomik büyüme önlemleriyle ilgili fikir edinebilmek amacıyla Fed toplantısını beklemesiyle yükselişe geçerek Standard & Poor's 500 Endeksinin iki günlük düşüşünü durdurdu.

Erken saatlerde onlarca ABD hissesinde yüzde 10'ları geçen hareketler, bir bilgisayar programının fiyatları etkilediği söylentisini yaygınlaştırdı. Broker Knight Capital Group Inc., tradinglere baktığını açıkladı. ABD'nin en büyük kablo şirketi Comcast Corp., ve halka açık en büyük konut ve taşıt sigortacısı Allstate Corp., çeyrek dönemlik kazançlarının beklentilerin üstüne çıkmasıyla yüzde 4.2 yükseldi.

S&P 500 Endeksi New York saatiyle 10:55'te yüzde 0.3 artış kaydederek 1,384.24 puana yükseldi. Dow Jones 37.84 puan, yüzde 0.3, artışla 13,046.52 puana çıktı. S&P 500'deki şirketlerin işlem oranı bu raporun yazıldığı sırada 30 günlük averajın yüzde 36 üzerinde seyretti.

Barclays Capital araştırma başkanı Larry Kantor, Bernanke'nin "kapıyı açık bırakacağı"nı söyledi. Kantor, "Piyasaların beklentilerini çok fazla hayal kırıklığına uğratmak istemiyor, ama ben Fed'in bu hafta bir müdahalede bulunacağını sanmıyorum" dedi.

Fed Başkanı Bernanke büyük ihtimalle bu hafta geniş çaplı varlık alımının 3. raundunu duyurmaktan vazgeçecek. Bloomberg News anketine katılan ekonomistlerin tahmin ortalamalarına göre, Bernanke, 600 milyar dolarlık devlet tahvili alımı planını açıklamak için Eylül ayına kadar bekleyecek. Avrupa'dan Çin'e imalat üretiminde zayıflık gösteren veriler, politika yapıcıların küresel toparlanmayı teşvik etmek için daha fazla önlem alacakları yönündeki söylentileri çoğalttı. ABD imalat üretimi beklenmedik bir şekilde düşüşünü Temmuz'da ikinci aya taşırken, Amerikan ekonomisinin dayanaklarından biri olan sektörün gelişmekte zorlandığı sinyalini verdi.