Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomistler, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin ne yaparsa yapsın, hiçbir şey yapmamasından daha iyi olduğunu, hareketsiz kalmanın artık bir seçenek olmadığını düşünüyor.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin 26 Temmuz'da euroyu korumak için ne gerekiyorsa yapılacağını söylemesinin ardından yatırımcılar, büyük bir beklentiyle Draghi'nin bu sözlerinin arkasında durmak için ne yapacağını merak ediyor. Draghi'nin sözleri birçok kişi tarafından tahvil piyasalarına müdahale sinyali olarak yorumlanıyor. Draghi'nin Almanya Merkez Bankası'nın (Bundesbank) itirazlarını aşamaması hâlinde, piyasalarda görülecek hayal kırıklığı sert satışlara neden olabilir. Draghi bugün 15:30'da Frankfurt'ta basın konferansı düzenleyecek.

Draghi'nin bu toplantıda "hiçbir adım atmazsa", piyasaların çok kötü tepki vereceğini, AMB'nin de tam anlamıyla çığrından çıkmış bir krizle karşı karşıya kalacağını iddia eden Londra'daki Societe Generale SA'nın baş Avrupa ekonomisti James Nixon, "Draghi'nin müdahalenin yerini tutabilecek ifadeler kullanabileceğini sanmıyorum" dedi.

Yatırımcı ve politikacılar AMB'nin, İspanya ve İtalya'yı tehdit eden ve euro birliğini tehlikeye atam krizle mücadele için harekete geçmesi için çağrılarda bulunuyor. Draghi'nin geçtiğimiz hafta Londra'da yaptığı açıklamalar küresel piyasalarda ralliye neden olurken, bazı ekonomistler Draghi'nin "oyun değiştirici" bir hamle ortaya koyabileceğinden şüphe duyuyor.

Bloomberg News'in anketine katılan 55 ekonomistin 51'i AMB'nin yüzde 0.75 ile rekor düşükte seyreden politika faizi sabit tutmasını bekliyor. Bir başka anket ise mevduat faizinin sıfırda bırakılacağına işaret ediyor. Faiz kararı 14:45'te açıklanacak.