Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed, gerekirse büyümeyi desteklemek ve 3 yıldan uzun süredir yzüde 8'in altına gerilemeyen inatçı işsizlik oranını aşağı çekmek üzere zayıflayan ekonomiye "taze kan" pompalayacağını söyledi; ancak şimdilik bir hamlede bulunmadı.

Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) gerektikçe fiyat istikrarı bağlamında ekstra gevşemeye gideceğini açıklayan Fed, 2 gün süren toplantısının sonunda bu yılın ilk yarısında ekonominin hız kestiğini söyledi.

Tüketici harcamaların sinyal vermesi, istihdam büyümesinin inatçı seyri ve imalattaki soğumaya rağmen Fed'in beklemede kalmayı tercih etmesi, piyasalarda hayal kırıklığına yol açtı. 12-13 Eylül'deki toplantısının öncesinde FOMC, Temmuz ve Ağustos'a ait istihdam verilerini değerlendirecek.

Fed'in tutumunu "kör bir bıçağa" benzeten BTIG LLC'nin baş küresel stratejisti Dan Greenhaus, "Fed, 'İşler iyi gitmiyor ama gevşemeye gitmekten yalnızca bir milimetre uzaktayız' diyor" dedi.

Standard&Poor's 500 Endeksi, Fed açıklamalarının ardından yüzde 0.3 düşüş kaydedeek 1,375.32 puana geriledi. 10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin getirisi yüzde 1.47'den yüzde 1.52'ye yükseldi. Altın vadelileri de yüzde 0.7 değer kaybederek ons başına 1,603.10 dolardan işlem gördü. Dolar, euro karşısında yüzde 0.7 zayıflayarak 1.2226 seviyesine geri çekildi.