Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın 3 partili koalisyon hükümeti, Sosyalist PASOK'un lideri Evangelos Venizelos'un emekli ve kamu sektörü ücretlerinin daha da fazla düşürülmesine itirazını geri çekmesinin ardından önümüzdeki 2 yılda 11.5 milyar euroluk harcama kesintisi yapılmasında anlaşmaya vardı.

Pasok içinde tepkilerle karşılaşan eski Maliye Bakanı Venizelos, harcama kesintilerinin 2015-2016'ya ertelenmesi talebiyle koalisyon ortakları ve Yunanistan'ın uluslararası kreditörlerinden ayrıldı.

Ancak merkez sağcı başbakan Antonis Samaras'ın koalisyon hükümetinin küçük ortakları, AB ve IMF yetkililerinden oluşan Troyka Heyeti ile kemer sıkma şartlarının gevşetilmesine yönelik anlaşma taleplerini rafa kaldırdı.

Venizelos, Yunanistan'ın kurtarma paketinin öngördüğü hedefleri yerine getirmek için daha fazla zaman istemesi gerektiğini savunuyordu. Ancak Venizelos'un şimdilik "ülkenin çıkarı" için bu taleplerini ertelemek durumunda kaldı.

Yunanistan Başbakanı Samaras, geciken 31.2 milyar euroluk kurtarma paketi taksidini önümüzdeki ay almayı garantilemeye çalışıyor. royka Heyeti, Yunanistan'ın bankalarını yeniden sermayelendirmesi ve bütçesini desteklemek üzere fonları alıp alamayacağını belirleyecek raporu hazırlamak üzere Eylül'de Atina'ya yeniden gidecek.

"PARAMIZ BİTMEK ÜZERE"

Maliye Bakanı yardımcısı Christos Staikouras Salı günü hükümetin parasının bitmek üzere olduğuna işaret ederek, "Nakit rezervler neredeyse sıfır. Varolan paranın ne kadar yeteceği ise bütçe yönetimine bağlı ve belirsiz" dedi.

Yunanistan'ın kurtarma paketi taksidini alabilmesi için hazine kağıtlarıylaa bu ay 3.2 milyar euro daha taahhüt etmesini gerektirebilir.