Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalarda dikkatler, dün ABD merkez bankası Fed'in, ihtiyaç duyulduğunda, ekonomiye destek sağlayacağı taahhüdünün ardından, bugün de Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) toplantısına çevrilmiş durumda. Asya hisse sentleri kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalanırken, euro değer kazandı. Mısır ise ralli yaptı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:52'de yüzde 0.1 civarında ağağıda seyrediyordu. Endeks güniçinde yüzde 0.1 yükseldi ve yüzde 0.3 düştü. Japonya'da Topix Endeksi, iyi çıkan şirket karlarına bağlı olarak yüzde 0.8 yükseldi. Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.2'lik bir çıkış gerçekleştirdi. Euro dolar karşısında yüzde 0.2 yükselişle 1.225 dolara çıkarken, Güney Kore para birimi won son dört ayın zirvesinden gevşedi. Mısır son üç günde ilk kez yükseldi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin geçen hafta euroyu korumak için ne gerekiyorsa yapılacağı şeklindeki taahhüdü, bugünkü Avrupa Merkez Bankası toplantısına yönelik beklentileri artırdı. Fed, dünkü toplantısında, ilave tahvil alımından kaçınmasına karşın, ihtiyaç duyulduğunda ekonomiyi desteklemeye hazır olduğunu işaret etti. Asya hisse senetlerinin gösterge endeksi MSCI Asya Pasifik, 31 Temmuz ile biten dönemde bu yılın en hızlı dört günlük yükselişini yaptıktan sonra, iki gündür düşüyor.

Sumitomo Mitsui Trust Bank Ltd. piyasa stratejisti Ayako Sera, "Yatırımcılar temkinli ve beklentilerinin gerçekleşmeme durumunu hesaba katıyorlar" dedi ve "Asya piyasaları, AMB'nin daha fazlasını yapacağını umut ediyor, ancak buna bütünüyle inanamıyor" değerlendirmesinde bulundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, 31 Temmuz'da biten dört günde yüzde 5.1 yükseldi ve Aralık ayından bu yana en hızlı dört günlük çıkışını gerçekleştirdi. Goldman Sachs Group Inc.'nin 410 kişiyle gerçekleştirdiği ankete göre, yatırımcılarn büyük bölümü, AMB'nin İspanya ve İtalya'nın tahvillerini satın alacağını düşünüyor.